„Mindent meg fogok tenni a döntőben is a legjobb eredmény érdekében”

„Mindent meg fogok tenni a döntőben is a legjobb eredmény érdekében”

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás elődöntője után a budapesti vizes világbajnokságon 2022. június 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két nyolcadik és egy ötödik hely. Magyar részről így indult a 2022-es hazai rendezésű vizes világbajnokság. Így értékelték a látottakat a résztvevők.

Három úszódöntőben volt magyar érdekeltség a hazai rendezésű vizes világbajnokság nyitónapján. Elsőként Holló Balázs mérette meg magát a férfiak 400 méteres vegyes számának fináléjában. A 23 éves úszó végül bő négy másodperccel maradt el az előfutamon elért idejétől, és nyolcadikként zárta a távot. Az egri sportoló a döntő utáni értékelésében arról beszélt: „A döntő nagyon kellett, de ez a reggeli idő, ez a négytizedes egyéni csúcs egy kicsit azért kivett belőlem. Nem akarok kifogásokat keresni, de stresszeltem a délelőtti úszás után, nem volt meg bennem most az a tűz, az az adrenalinlöket, ami kellett volna. Próbáltam odatenni magam, de sajnos csak kétszázig bírtam. Most arra fogok koncentrálni, hogy a jövőben kétszer is tudjak úgy úszni, ahogy illene.”

Másodjára a 4×100-as férfi gyorsváltó csobbant a vízbe, és egy szoros, izgalmas versenyzést követően a tavalyi tokiói olimpiai helyezésüket lemásolva ötödik helyen ért célba a Szabó Szebasztián, Milák Kristóf, Bohus Richárd és Németh Nándor összeállítású kvartett. A döntő után Bohus Richárd úgy értékelt: én sajnos elég gyengén úsztam, a srácok viszont kiválóak voltak. Németh Nándor szerint ebben most ennyi volt, jól úsztak, és mennek tovább a vb-n. Szabó Szebasztián szerint nagyon szoros volt a döntő, „két tizeddel (valójában majdnem hárommal) maradtunk el a bronztól, de nem baj, még fiatalok vagyunk”. A fináléban utolsóként úszó Milák Kristóf pedig arról beszélt: „Ott úsztak mellettem az amerikaiak, nagyon nagy örvényben kellett haladnom, nagyon elégedett vagyok az időeredményemmel, ez a legjobb idő, mindenki mindent megtett a sikerért.”

Harmadikként a 4x100-as női magyar gyorsváltó döntőzött, és a Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételű négyes nyolcadikként végzett. Értékelésükben pedig összességében elégedettek voltak az eredményükkel.

A magyar úszó válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba is arról beszélt, nüanszokon múlottak a kiemelkedő eredmények, és ez a mai nap nem voltak szerencsések a magyar úszók. Viszont ami látszik, hogy ezekben a számokban továbbra is az élmezőnyben vannak a magyar sportolóink. A szövetségi kapitány egyúttal bízik abban, hogy az elkövetkezendőkben felénk billen majd fortuna kereke.

Vasárnap reggel folytatódnak az úszó előfutamok, és ami biztos két magyar is ott lesz a vasárnap esti fináléban: Szabó Szebasztián 50 méter pillangón, míg Hosszú Katinka a 200 méter vegyes döntőjében fog úszni.

Hosszú a nyolcadik idővel biztosította be a helyét. Úszása után az M4 Sportnak úgy értékelt: „Köszönöm a magyar közönségnek, hogy átérezték a helyzetet. Először örültem, utána megijdtem, utána megint örültem, hogy lesz lehetőségem holnap is úszni. Meg kell néznem az eredményeket, a mezőnyt, hogy lássam mire számíthatok, de mindent meg fogok tenni a döntőben is a legjobb eredmény érdekében.”

Szabó pedig a Nemzeti Sportnak nyilatkozva arról beszélt: „Ez már olyan idő, amilyennel van keresnivalóm a döntőben. – Rettenetesen élveztem, hogy magyar nézők előtt úszhatok: hallottam mindent, bár nem volt nehéz, hiszen amikor a hangosbemondó kimondta a nevemet, jóval nagyobb tapsot és ovációt kaptam, mint a többiek. A reggeli előfutam csak amolyan bemelegítés volt, nagyon örülök, hogy a középdöntőben »bementem« huszonhárom másodperc alá. Egyébként ez is volt a célom, meglátjuk, milyen időre leszek képes a fináléban. Remélem, ennél jobbra.” A 26 éves úszó azt is hozzátette: „Keményen dolgoztam az elmúlt hónapokban, nem volt olyan feladat az edzéseken, amit ne csináltam volna meg. Hogy mindez elég lesz egyéni csúcsokra ezen a vébén, azt megígérni nem tudom. Nem vagyok jós, de optimista igen.”

Az előzetes tervek szerint Szabó Szebasztián 18:48-kor, míg Hosszú Katinka 19:27-kor csobban majd a medencébe.