Nem túl meggyőző magyar győzelem az Eb-selejtező előtti főpróbán

Nem túl meggyőző magyar győzelem az Eb-selejtező előtti főpróbán

BDibusz Dénes (b) és Willi Orbán (b2), a magyar, valamint Rauno Sappinen, az észt válogatott játékosa a Magyarország Észtország felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 23-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Fotó: Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Főpróbát tartott a magyar válogatott a Puskás Arénában a számunkra is hamarosan elkezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányára (az első hivatalos meccsen, szintén itthon, hétfő este Bulgáriát fogadjuk). A szezonnyitásra kényelmes ellenfelet választott a magyar csapat Észtország személyében, ám ne feledjük, húsz éve, szintén Budapesten kikaptunk tőlük egy barátságos meccsen 1-0-ra. Akkor mindössze 457 néző volt kíváncsi a találkozóra (a magyar futball talán legsötétebb éveit éltük), most 41 ezren váltottak jegyet a Puskásba. 

Marco Rossi ötvenedik alkalommal ült a magyar válogatott padján csütörtök este – ezzel a kapitányi örökrangsor negyedik helyén áll Baróti Lajos (117), Sebes Gusztáv (69) és Mészöly Kálmán (61) mögött. A magyar válogatott keretében van pár sérült (a kapus Gulácsi Péter, Schäfer András, Callum Styles és Nagy Zsolt), helyet kapott négy újonc (Hegyi Krisztián, Demjén Patrik, Csoboth Kevin és Varga Barnabás), és a teljes keretből összesen tízen játszanak a magyar bajnokságban. A selejtezőcsoportunkból az első és a második helyeztt jut ki egyenes ágon a következő EB-re, és az ellenfelek nem tűnnek verhetetlennek: Szerbia, Montenegró, Litvánia és Bulgária ellen kell elegendő mennyiségű pontot gyűjteni.

Az első percekben letámadtak az észtek, de aztán előbb Szoboszlai, aztán Kerkez lőhetett távolról, de nem találtak kaput. A tizenötödik percben Dibusznak kellett nagyot védenie Sappinen kiugratása után. Sallai is rárúgta két csel után a huszadik percben, de az észt kapusnak nem okozott problémát a lövés. Dominálnunk kellett volna (mi a 36. helyen vagyunk a FIFA-rangsorban, az ellenfél a 109.), de az egyelőre nem megy a magyar csapatnak. Ennek ellenére Szobobszlai a 25. percben majdnem bevarrt egy távoli, éles szögből, Détári-módra elvégzett szabadrúgást, de Hein nagyot védett. 

Volt még pár helyzetecskénk, de igazi vészhelyzetet nem sikerült összehozni a vendégek kapuja előtt. Aztán a 37. percben Vécsei tökéletes ütemben ugratta ki Bolla Bendegúzt, aki a kapus feje fölött bebombázta a labdát a hálóba: 1-0 ide! Illetve mégsem – a VAR szerint ugyanis les volt. A Grassophers játákosának ezt lett volna az első gólja a magyar válogatottban. Sokat dühöngeni sem volt idő: a 41 percben egy szögletvariáció után Ádám Martin beletette a fejét Kalmár lövésszerű beadásába, és végre tényleg vezettünk egy-nullra (egyébként ez volt a Koreában játszó csatárnak is az első gólja a válogatottban). Szoboszlainak még volt egy jó lövése a ráadásban, de az elzúgott a jobb kapufa mellett, így szünetre maradt az 1-0. És még egy fontos dolog: teljesen fölöslegesnek tűnt a Nagy-Magyarországos nyilatkozat- és levélháború, a sajtószektorból egyetlen olyan drapériát sem láttunk. 

A második félidő unalmas mezőnyjátékkal indult, ám a 63. percben megint Dibusznak kellett szépet védenie. Utána az észt kapusnak is akadt dolga, előbb Szalai lövésénél vetődött nagyot, aztán a szöglet utáni kavarodásban is elakadt benne a labda. Pár percre rá Kerkezt ütötték el a tizenhatoson belül, a játékost ápolni is kellett, a VAR vizsgálódott, a játékvezetőt is kihívták, aki némi tanakodás után 11-est adott meg nekünk. Sallai Roland vállalta, de Hein jó irányba vetődött és a kipattanót sem sikerült belőni, maradt az egy gólos előny. 

A hetvenhatodik percben újoncavatás történt: Csoboth Kevin váltotta Szoboszlait, és majdnem góllal mutatkozott be az Újpest játékosa: a tizenöt méterről a bal felső sarokba küldött lövését nagy bravúrral védte az alig húsz éves Hein. Az utolsó percekben már nem volt változás a tabellán, így a 2023-as válogatott-szezon nyitómérkőzésén Magyarország – Észtország 1-0.