Sikeresen rajtolna Marco Rossi

Sikeresen rajtolna Marco Rossi

A Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzése a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában szeptember 3-án. Jobbról a harmadik Szalai Ádám (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új sorozatban kezdi meg szereplését a magyar labdarúgó-válogatott, a Nemzetek Ligája első fordulójában a mieink szombaton Finnországban kezdenek. Most még mindenki derűs és optimista idehaza, a cél nem más, mint kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra, amelynek egyik házigazdája Budapest, az új Puskás Ferenc Stadion lesz.

Az UEFA a hét végén indítja el az európai válogatottak számára új sorozatát, a Nemzetek Ligáját, amelyből négy csapat az Eb-kvalifikációt is kivívhatja. Az NL-ben Európa 55 országának válogatottja négy külön ligában (A, B, C, D) méri majd össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben szintén ennyi a 13–24. pozícióból, míg a C (25–39.) – ahol mi is vagyunk – és a D (40–55) liga ennél bővebb létszámmal indul. Mi Görög-, Finn- és Észtország válogatottjával kerültünk egy csoportba, és a meccseket most ősszel le is tudjuk. A B, a C és a D liga csoportgyőztesei feljutnak a magasabb ligába, az A, a B és a C liga csoportvesztesei pedig visszaesnek az alacsonyabba.

Az NL 4 ligájának 16 csoportgyőztese 2020 márciusában egy playoff sorozatban küzdhet meg négy Eb-helyért. A hagyományos Eb-selejtezők 2019 novemberében befejeződnek, a kvalifikációs sorozat 10 csoportjában az első két helyezett már szerepelhet az Eb-n. Így ezek a csapatok már nem lépnek pályára a 2020. márciusi rájátszásban, helyettük – a kvalifikációról lemaradt csoportgyőztesek mellett – a legjobb második, harmadik, esetleg negyedik helyezettek kapnak lehetőséget a playoffban. A feltöltés során fontos szempont, hogy a csoportelsőként végzett csapatok nem kaphatnak a sajátjuknál magasabb ligából ellenfelet.

A magyar válogatott új szövetségi kapitánya, Marco Rossi már az első két meccsen győzelmet vár a mieinktől: előbb szombaton 18 órától Tamperében a finnek, majd kedden hazai pályán a görögök ellen is. Mint pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, vegyes érzelmei vannak bemutatkozásával kapcsolatban, izgatott, de ideges is, mivel egy nemzetet képviselni különleges dolog.

A szombati ellenfélről elmondta, több közelmúltbeli találkozóját elemezték a finn válogatottnak, amely vélhetően 4-4-2-es hadrendben áll majd fel. Szerinte az északiak a szó jó értelmében keményen és agresszívan kezdik majd az összecsapást. Hozzátette, felkészültek az ilyen jellegű futballra, és annak ellenére is önbizalommal kell játszaniuk, hogy vendégként lépnek pályára.