Szerda este sem tetszett a Fradi-szurkolóknak a székely himnusz

Szerda este sem tetszett a Fradi-szurkolóknak a székely himnusz

Bunyó a pályán Csíkszeredán. Fotó: SC Csíkszereda Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem zökkenőmentes a nemzeti összetartozás, ha a hazai jégkorong-bajnokság első helye a tét. Kifütyült székely himnusz, verekedés a jégen, bicskavillantások és szájkarate a pályán kívül – ezek jellemzik eddig az FTC-Telekom és az SC Csíkszereda összecsapásait. A párharc az egyik fél négy győzelméig tart.

A hazai jégkorongbajnokság, az Erste Liga döntőjébe egy fővárosi és egy csíkszeredai csapat került, és az első meccset Csíkszeredán játszották. Itt egy sportbalesetből lett parázs vita – a mérkőzés első harmadában a ferencvárosi Nagy Gergő ütközött a csíki Salló Alpárral, minek következtében a tarkójával a jégbe csapódó székely hátvédet életveszélyes állapotban szállították kórházba, most is a neurológián fekszik. Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke éles kritikával illette a Magyar Jégkorong Szövetség döntését, amiért Nagyot három meccsre eltiltották. A fradi.hu-n megjelent közleményben aránytalannak tartották az ítéletet, az szerintük „közösségi nyomásra” született és emiatt ők elvesztettek egy kulcsjátékost a döntőben. Az első mérkőzést egyébként a Ferencváros nyerte, és az igazsághoz tartozik az is, hogy a hokipályákon teljesen szokványosak az efféle ütközések, a súlyos sérülés a véletlenek szerencsétlen láncolatának köszönhető.

Az MJSZ válasza sem maradt el: Such György elnök azért kritizálta a két klub vezetését, mert „ahelyett, hogy csillapítanák az indulatokat, hergelik saját szurkolótáborukat. Ahelyett, hogy a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat.”

A hokiszövetség elnöke szerint „Csíkszeredában nem először fordul elő, hogy mind a mérkőzések alatt, mind utánuk egyes szurkolók a vendégcsapat játékosait és munkatársait vegzálják. Ami ennél is elfogadhatatlanabb, hogy a klubvezetés ettől nem határolódik el, nem próbálja hűteni a kedélyeket, amikor egyesek a civilizált emberi viselkedés alapvető szabályait hágják át, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. Semmi nem indokolhat ilyen magatartást, illetve az ilyen viselkedés mentegetését. De ugyanígy elítélendő, amikor egy Fradi-játékos bemutat a szeredai B-középnek, vagy lerománozza a székely szurkolótábort, és ennek nincs következménye az edző és a klub részéről.” (Mellékszál, de információink szerint a Gyergyószentmiklós és a Ferencváros között vívott elődöntőben történt egy másik, súlyos incidens is Székelyföldön: a közönségből valaki fejbe vágta a fővárosiak edzőjét, de az esetnek valamiért nem lett következménye.)

Nyíri nem maradt adós a válasszal: „A Magyar Jégkorong Szövetség eddig azokról az esetekről is elfelejtett szót ejteni, amelyeket a rendezési hiányosságok miatt kellett elszenvednie a Ferencvárosnak. (...) Azzal kapcsolatban sem született semmilyen ítélet, hogy az első csíkszeredai mérkőzést követően a szállodában a vacsorázni készülő csapatunkat körülbelül ötven fő késeket és egyéb támadó eszközöket lengetve megtámadott, erről videófelvétel is a birtokunkban van. Ha nincs a helyszínen a Ferencváros által a saját költségén a csapattal kiutaztatott biztonsági szolgálat, ki tudja, milyen következményei lettek volna az incidensnek. Az ő lélekjelenlétükön múlott, hogy nem történt katasztrófa.” Az alelnök azt is meglebegtette, hogy a Ferencváros a jövőben nem vesz részt a magyar bajnokságban.

Az SC Csíkszereda a második mérkőzésen egyenlített, aztán a két csapat Budapestre utazott, hogy a Tüskecsarnokban folytatódjék a párharc. Kedden este simán nyertek a székelyek, ám a botrány most sem maradt el. A csíki csapat ugyanis minden mérkőzése végén az őket elkísérő nagy számú szurkolótáborral együtt elénekli a székely himnuszt, de erről a csarnok DJ-ne nem tudott, így nem keverte le a zenét. Talán szerencsére, mert így a székelyek nem hallották a himnuszukat kifütyülő Fradi-tábort sem. Az 5-1-es sikerből kulcsszerepet vállaló kapus, Adorján Attila az M4 Sport kamerái előtt kért szót, mert úgy érezte, a mérkőzés végén méltánytalanság érte őket a Tüskecsarnokban. „Azt még szeretném elmondani, hogy utoljára ilyet csak Brassóban láttam, hogy a székely himnusz alatt a zenét nem állítják le. Nagyon sajnálom. Nem tudom, mivel érdemeltük ezt ki. Mi mindig megadjuk a tiszteletet, és úgy gondolom, mi is megérdemeljük” - nyilatkozta.

Szerda este is nyertek a vendégek 4-2-re, így az SC Csíkszereda egy győzelemre van a magyar bajnoki címtől (és a következő két mérkőzésen házigazdaként fogadja a Ferencvárost), de az M4Sport+ internetes közvetítésében jól hallatszott, hogy a ferencvárosi szurkolóknak most sem tetszett a székely himnusz. A DJ most lekeverte a zenét, így a közvetítésben is hallhattuk, hogy a csíkiak énekét időnként elnyomják a lelátó többi részéről érkező K..a anyád! és Ria, ria, Hungária! rigmusok. A mérkőzésen részt vevő ismerősöm ezt küldte a lefújás után üzenetben, szomorú szmájlik társaságában: „minden ment, olyan mocsadék B-közép van a Fradinál, hogy elképesztő.”