Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

AstraZeneca: klinikai teszt igazolja, hogy nem okoz vérrögképződést az oltás

Szerző: | 2021. március 22., 12:24 | Tudomány

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 tüneteinek kialakulását, és nem növeli a vérrögképződés kockázatát – számolt be hétfőn a gyártó. Mint írják, erre a gyártó erre egy széleskőrű, az Amerikai Egyesült Államokban végzett klinikai vizsgálat eredménye alapján jutott. A résztvevők egyötöde volt 65 év feletti, 60 százalékuk társbetegségekben is szenvedett. A vakcina hatékonysága ebben a csoportban is 80 százalék volt.

HIRDETÉS - AIP

Ez volt az eddigi legnagyobb létszámú (32 449 fő) részvételével végzett klinikai vizsgálat az AstraZeneca vakcinával.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az AstraZeneca közlése szerint az oltóanyag 100 százalékban akadályozta meg, hogy a beoltottaknál súlyos vagy életveszélyes tünetek alakuljanak ki vagy kórházba kerüljenek.

Külön vizsgálták, hogy az oltóanyag növeli-e a vérrögképződés kockázatát és az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló agyi vénás sinustrombózis veszélyét. A vizsgálat alapján arra jutottak, hogy legalább egy adag vakcina beadását követően nem találtak megemelkedett kockázatot, CVST pedig egyáltalán nem fordult elő.

A vizsgálatban a résztvevők 4 hetes intervallumban kapták az oltás első és második adagját. Mivel korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a vakcina hatékonysága az intervallum emelésével növelhető, ezért az eredmények alapján ilyen adagolási séma esetén még magasabb hatékonyság várható.

Mint arról korábban beszámoltunk, az AstraZeneca védőoltásának alkalmazását ideiglenesen több ország is felfüggesztette azért, mert felvetődött, hogy az oltóanyag vérrögképződést okozhat. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban múlt héten közölte, az oltóanyag biztonságos.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: AstraZeneca, koronavírus, védőoltás, vérrögképződés


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest