A Microsoftnál folytatja a ChatGPT-t fejlesztő cég társalapítója

A Microsoftnál folytatja a ChatGPT-t fejlesztő cég társalapítója

A Microsoft amerikai főhadiszállása, a 92-es épület a washington állambeli Redmondban (Fotó: Coolcaesar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze három nappal azután, hogy váratlanul menesztette vezérigazgatói tisztségéből a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésében élen járó OpenAI igazgatótanácsa, a ChatGPT egyik atyjának tekintett Sam Altman a Microsoftnál folytatja – derült ki az amerikai techóriás vezetőjének bejelentéséből. Satya Nadella a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon közölte, hogy a Microsoft leigazolja Altmant, és az OpenAI ugyancsak menesztett másik társalapítóját, Greg Brockmant.

A BBC információi szerint a ChatGPT csevegőprogram két vezető fejlesztője a Microsoft új, MI-kutatócsoportjához csatlakozik. A bejelentéssel együtt így biztossá vált, hogy sem Altman, sem Brockman nem tér vissza az OpenAI-hoz, ahogy korábban erről pletykáltak. A vállalat egyik igazgatósági tagja a négyből – aki Altmanék kirúgására szavazott – korábban azt mondta, nagy hibát követtek el, hogy eltávolították a cég két társalapítóját.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az OpenAI indoklása szerint azért szánták el magukat a techvilágot sokkoló lépésre, mert Altman nem volt „következetesen őszinte a kommunikációban” velük, ezért „elvesztették a bizalmukat” iránta, így egyöntetűen arra a véleményre jutottak, hogy menesztik őt tisztségéből. Azt viszont, hogy pontosan mi áll a menesztés mögött, továbbra is csak találgatják. Néhány nappal a történtek előtt Altman arról írt, hogy a ChatGPT a „megnövekedett kereslet” kielégítésével küzd, és szüneteltetnie kellett a legfelső szintű előfizetési szolgáltatásra való feliratkozást. De a napokban beszélt az általa kifejlesztett technológia kockázatairól és előnyeiről is, leszögezve, hogy a mesterséges intelligencia „eszköz és nem teremtmény”, és a BBC szerint őszintének tűnt azon félelmei kapcsán, hogy egy nap elszabadulhat a pokol.

Altman Microsofthoz történő leigazolásának pikantériája, hogy a többek között a Windows operációs rendszeréről ismert, Bill Gates által létrehozott cég az OpenAI egyik kihívója az MI-fejlesztésben, egyben az egyik legnagyobb befektetője is a ChatGPT-t üzemeltető vállalatnak.

Közben azt is bejelentették, hogy az OpenAI ideiglenes vezetésével a Twitch videostreaming szolgáltatás korábbi vezérigazgatóját, Emmett Sheart bízták meg.