Egy látványos videón a Nap elmúlt 25 éve

Egy látványos videón a Nap elmúlt 25 éve

Huszonöt év, huszonöt stáció – a SOHO műhold felvételei a Napról (Forrás: SOHO/ESA/NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eredetileg két évre tervezték, ám immár 25 éve működik és végez megfigyeléseket a NASA és az Európai Űrügynökség, az ESA napfigyelő műholdja, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). Az 1995. december 2-án felbocsátott obszervatórium egy lagrange-pontból – azaz két, egymás körül keringő nagyobb test együttes gravitációs vonzásának hatására azokhoz képest közelítőleg nyugalomban lévő helyzetből – figyeli a Nap tevékenységét.

A kutatók a negyedszázados évfordulóra kiadtak egy igen látványos videót, amelyben mintegy 47 percen át végigkövethetjük a naprendszerünket éltető csillag elmúlt 25 évét.

Decades of the Sun, as seen by SOHO

Ahogy a Universe Today cikkükben a szakemberek kiemelik, a SOHO mérföldkő a napkutatásban. Számos új, korábban nem ismert információval gyarapította a csillagászok és a fizikusok tudását. Az eszközzel sikerült például a lehető legrészletesebben modellezni a csillag belső hőmérsékletét, és a belső gázáramlását. Sikerült több dinamikus napjelenséget, így a naptornádókat és a koronakidobódásokat is felfedezni. A műhold az űridőjárás előrejelzésének fejlesztésében is nagy segítség volt. Egyúttal abban is segít, hogy a kutatók figyelni tudják a naptevékenység hatását a földi klímára.

A SOHO eredményeiből az elmúlt negyedszázadban mintegy hatezer szakcikk született, és több mint 1500 szakember, kutató dolgozott az űreszköz életben tartásán, működtetésén, vagy épp használta a szonda méréseit. A műhold nagy látószögű spektrométerével mintegy 1,5 millió kép készült a küldetés kezdete óta. A szondán az alapműszereken kívül 12 kiegészítő eszköz foglal helyet, amelyeket tizenöt ország 29 kutatóintézetének közös konzorciuma fejlesztett ki.

A küldetés 1998 júniusában majdnem véget ért, ám az elbeszélések szerint az űrkutatás történetének egyik legnagyobb, az Apollo 13-hoz mérhető mentőakciójával sikerült visszahozni a műholdat. Egy rutinmanőver során megszűnt a kapcsolat a SOHO-val. Ekkor úgy gondolták, hogy a küldetésnek vége. De a mérnökök három hónapig fáradságosan dolgoztak, és végül a bisztatikus radar elnevezésű technikát alkalmazva sikerült felkutatniuk a szondát az űrben és helyreállítani vele a kapcsolatot.

Hogy meddig tarthat még a misszió? A szakemberek bíznak benne, hogy a harmincadik születésnapon is együtt ünnepelhetnek majd.

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!