Karikó Katalin: Hat hét alatt ki tudunk fejleszteni egy új vakcinát, ha szükséges

Karikó Katalin: Hat hét alatt ki tudunk fejleszteni egy új vakcinát, ha szükséges

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül hat hétre van szükségünk ahhoz, hogy létrehozzunk egy új vakcinát, és a technológia egyre fejlődik – mondta az mta.hu-nak adott interjújában Karikó Katalin azzal kapcsolatban, hogy mi van akkor, ha felbukkan egy olyan koronavírus-variáns, amely ellen nem hatékony a Pfizer-Biontech oltása.

A kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója azt pontosan nem tudta megmondani, hogy milyen gyorsan kerülne ez a vakcina az oltópontokra. „Ha nem kell újra lefolytatni egy III-as fázisú klinikai vizsgálatot, akkor sokkal gyorsabban létre lehet hozni az új vakcinát, és így az oltópontokra is hamarabb kerülhet” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla nemrégiben arról beszélt elmondta, hogy a beoltottaknak a későbbiekben szükségük lehet egy harmadik oldásra is, Karikó Katalin leszögezte, hogy valójában még nem tudjuk, hogy szükség lesz-e a harmadik injekcióra.

„Ha azt látjuk, hogy azok, akik két oltást kaptak, megfertőződnek, akkor lehetőség van harmadik, negyedik vagy akár tizedik dózis beadására is. Ugyanis az mRNS-vakcinák esetén bármennyi dózist be lehet adni, lehet ismételni, nem zárja ki a korábbi vakcinálás az újabb adag beadását” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy folyamatosan tesztelnek a variánsokra, „jelenleg az ismert, hogy a vírus brit és brazil változata ellen ugyanúgy véd a vakcina, mint a vuhani ellen. Valamivel kisebb a hatásossága a vírus dél-afrikai variánsa ellen”.

De mindehhez hozzátette, hogy „az ellenanyag az első védelmi vonal, de van egy második is, ez pedig a sejtes védelem, amit még nehezebb a variánsoknak kikerülni. Ez azt jelenti, hogy van egy első védelmi vonal, ebben az ellenanyag a vérben cirkuláló vírusokat tudja hatástalanítani, és van egy második, ahol az antigén-specifikus T-sejtek felismerik a fertőzött sejteket, és elpusztítják őket.”

A kismamák oltása kapcsán azt mondta, hogy legjobb tudomása szerint ajánlott, hogy a kismamák mindkét oltást felvegyék, kivéve akkor, ha a második dózisra már a harmadik trimeszter során kerülne sor. „Akkor az ajánlás az, hogy a kismama a szülés után kapja meg. Nagyon fontos, hogy a vakcina nemcsak az anyát, hanem a magzatot is védi. A fertőzés mindenképpen sokkal veszélyesebb rájuk nézve.”

A 2020 novemberében lezárult klinikai vizsgálatuk alapján hangsúlyozta, hogy a vakcina hatásossága 95 százalék fölött van.

Karikó Katalint egyébként csütörtök reggel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, találkozójukról itt számoltunk be.