Karikó Katalin: Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek

Karikó Katalin: Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek

Karikó Katalin megkapja a Pfizer koronavírus elleni vakcináját (Fotó: Penn Medicine Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak akkor fog ünnepelni, ha véget ér a pandémia – erről is beszélt Karikó Katalin biokémikus a Telexnek adott interjújában. – Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek, egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő – mondta.

A Pfizer-vakcina kifejlesztésében oroszlán részt vállaló Karikó azt is mondta, „ha sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz.”

Karikó Katalint a kormány nagy port kavart vakcinatáblázatáról is kérdezték, amely ugyan azt sugallja, a Sinopharm és a Szputnyik V vakicnák is jobbak, mint a Pfizer, de a valós adatok értelmezéséhez finoman szólva sem elegendő információt közöltek, például nem mondták meg, az oltás ellenére megfertőződő, illetve életüket vesztő személyek hány évesek voltak. A táblázatot Karikó is kritizálta. – Jaj, ne kérdezzen a táblázatról! Úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle. Félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna – válaszolta a professzor. Hogy miért nem kellett volna, arra azt mondta: „Egy kollégám mondta egyszer, hogy soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek.” Karikó kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem úgy nézett ki, hogy bárki nagyon elrettent volna a táblázat miatt.

Arról is kérdezték, hol az igazság a magyarországi védekezéssel kapcsolatban, hiszen a két szélső vélemény, hogy a tömeges oltások hatására nagyon jól állunk, a másik, hogy ennek köszönhető, hogy Magyarország világelső a halandóságban. – A tudományban is van, hogy ugyanarra nézünk, de mást látunk benne. A tudományban az a jó, hogy ezeket megbeszéljük, és a vita a tudományos fejlődés alapja. Nem csak itt polarizált a nép, az Egyesült Államokban is. Ha a CNN-ben nézed a BLM-et, ott békésen menetelnek, ha a Foxt, ott fosztogatnak. Az igazság mindig a kettő között van. (...) Én csak biokémikus vagyok, de jó lenne, ha lenne valódi párbeszéd – felelte.