Újabb magyar kapott Nobel-díjat: Krausz Ferenc nyerte megosztva a fizikai elismerést

Újabb magyar kapott Nobel-díjat: Krausz Ferenc nyerte megosztva a fizikai elismerést

Krausz Ferenc, Németországban élő kísérleti fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Münchenben, 2015. október 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Svéd Tudományos Akadémia bejelentette, hogy az idei fizikai Nobel-díjat Krausz Ferencnek, Pierre Agostininak és Anne L’Huillier-nek ítéli, „az attoaszekundumos fényimpulzusokat használó atomfizikai vizsgálati módszerek kifejlesztéséért".

A Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak kutatásai új eszközt adtak az emberiség kezébe, amelyekkel vizsgálni tudjuk az atomokat felépítő elektronokat. Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier kimutatták, hogy a fénysugarak hihetetlenül rövid impulzusai segítségével vizsgálható az elektronok mozgása és az energiájuk átadása.

Krausz Ferenc Móron született 1962-ben. Elméleti fizikusként végzett az ELTE-n, és villamosmérnökként a BME-n.Később a Bécsi Műszaki Egyetem professzora lett. 2002-ben jelölték a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójának. Tavaly elnyerte a Nobel-díj utáni második legrangosabb fizikai elismerést, a Wolf-díjat.

Címkék: Nobel-díj