A fullos mára polgárjogot nyert

A fullos mára polgárjogot nyert

Fotó: Joline Torres/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fullos, vagyis jó, király, remek, lehet étel, autó, nő, zene, helyzet. Az angol eredetű szó szerepelt már Parapatics Andrea 2008-as szlengszótárában is (Tinta Kiadó), és természetesen a pótolhatatlan, működését immár kilenc éve nem folytató Szlengblog sem mehetett el mellette. Innen idézzük a kifejezés definícióját: „(Kiegészítők vagy el nem várt, kedvező tulajdonságok tárháza révén) a magasabb igényeket kielégítő, mindenen felül álló minőségű”. Más szóval: nagyon jó, tökéletes. Az egyik – szokás szerint – zseniális példamondat: „Múlt hétvégén kemény volt itt a Merszipéjnbe. Pénteken a Kisnovák beborít olyan fullos nővel, hogy mindenki nézett, mint Tónió a földrajzkönyvre, a Búzási Paolító meg magára öntötte a Sopronit.”

A fullos mára polgárjogot nyert. A médiában is fel-feltűnik, élvezetes például a használata a Vásárhely24 nevű helyi online lap két évvel ezelőtti cikkében, amely arról szól, hogy a világ egyik legdrágább futballistája napi harmincmillió forintnyi összeget keres: „Neymar naponta meg tudna venni három fullos lakást Vásárhelyen.”

Aki azonban igazán mesteri fullosozásra vágyik, hallgassa hétfő reggelenként a Tilos Rádiót, azon is a 7térítő című „közéleti típusú kibeszélő műsort”, melynek résztvevője Vé Ügynök, dr. bzmg, DubSmile és Melyik Feri. Egyikük – gyanúm szerint Vé Ügynök – amellett, hogy rátermetten vezeti az adást, kitűnik a „fullos” jelző mesteri használatával. Élmény hallgatni, olykor egy mondaton belül többször is elhagyja a száját. Fullos élmény, szlengparadicsom.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/18. számában jelent meg, 2019. május 3-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/18. Magyar Hangban? Itt megnézheti!

Címkék: nyelv, szleng