A DK lett a legnagyobb nyertes – pénzügyileg

A DK lett a legnagyobb nyertes – pénzügyileg

Az Országgyûlés plenáris ülése 2019. március 18-án.
(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem az újabb kétharmadot bezsebelő Fidesz, hanem a Demokratikus Koalíció a választás legnagyobb nyertese a frakciópénzek tekintetében. Gyurcsány Ferencék évi majdnem 400 millió forinttal több forráshoz juthatnak az Országgyűléstől, mint eddig. A legnagyobb vesztes a Jobbik, amely közel félmilliárdot bukik – számolta ki a 24.hu.

Jelen állás szerint az eddigi 9 helyett 15 DK-s került be a parlamentbe, így az előző ciklusban 64 millió forintos havi parlamenti büdzséjük 97 millióra hízik, ami éves szinten majdnem 1,2 milliárd forintot jelent (eggyel kevesebb képviselőjük lehet az LMP-vel kötött megállapodás miatt). Ebben benne vannak a működési kiadások és a képviselői asszisztensekre, valamint szakértőkre fordítható bérkeret is.

A Jobbik 490 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint eddig, 1 milliárd 260 millióról alig 770 millió forintra zsugorodik az éves keretük. A listás visszalépések miatt még nőhet eggyel a frakciójuk létszáma, akkor kicsit több pénzt kapnak.

Az MSZP-képviselőcsoport büdzséje 330 millió forinttal lesz kevesebb, mivel öt képviselői helyet veszítettek, és csak tízen maradtak. A Párbeszéd viszont 130 millió forinttal gazdagabb lesz, mivel ötről hétre nő a frakció létszáma, de ez csökkenhet eggyel.

A Momentum tizenegy politikussal képviseltetheti magát a parlamentben, ami rögtön évi 925 millió forintos büdzsét jelent nekik. A Mi Hazánk frakciója hattagú lesz, ezért évi 590 millió forinthoz jutnak.

Az LMP is veszít költségvetési támogatást azzal, hogy az eddigi hat helyett az új parlamenti ciklusban már csak öt képviselőjük lesz (ez is csak a DK segítségének köszönhetően). Ők így 530 millióból gazdálkodhatnak.

A kormányoldalon a KDNP-nél nem változik a frakció létszáma, sőt ugyanazok fognak ott ülni, mint eddig, és marad a közel 1,3 milliárdos keretük is. A Fidesznek több mint 7,3 milliárd forint jut a 118 képviselője után. Két fővel bővül a létszám az előző ciklushoz képest, ami 130 millió forintos többletforrást jelent.