Kijött még egy, korábbi Závecz-felmérés, szintén fej-fej melletti támogatottságokkal

Kijött még egy, korábbi Závecz-felmérés, szintén fej-fej melletti támogatottságokkal

A fotó illusztráció. Budapest, 2019. október 13.
Kutya a szavazófülkében gazdájával az önkormányzati választáson a XII. kerületi Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 22-es számú szavazókörben 2019. október 13-án.
MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minimális az eltérés azoknak a száma között, akik továbbra is a Fideszt látnák szívesen hatalmon, és akik kormányváltást szeretnének – ez olvasható ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából a Závecz Research készített. A különbség hibahatáron belüli: a megkérdezettek 45 százaléka azt szeretné, ha az április 3-ai választás után is a Fidesz kormányozna, 42 százalék azonban az ellenzéket látná szívesen az ország élén, 13 százalék pedig nem tudott válaszolni.

A pártnélkülieknél 24 százaléka volt a Fidesznek, 32 az ellenzéknek, 44 pedig nem tudott válaszolni.

Az adatfelvétel 2022. február 17. és 23. között készült, vagyis még a háború kitörése előtt, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő volt. Hétfőn egy másik, lényegében hasonló az eredményt mutató, ám március március 23. és március 25. között 800 fő telefonos megkérdezésével készült Závecz-felmérésről számolt be a Telex, ott 41–39 volt a Fidesz javára az eredmény.

A február végén készült Závecz-felmérés alapján a férfiaknál 46 százalék a kormányváltást akarók aránya, 43 százalék a Fideszt tartaná hatalomban. A nőknél viszont az utóbbiak aránya 46 százalék, miközben csak 38 százalékuk szeretne kormányváltást. A 40 év feletti korosztályokban szintén a kormány maradását preferálnák, a legtöbben (49 százalék) a 40 és 59 év közöttiek között. A fiatalabbak ellenben inkább kormányváltást szeretnének: a 18 és 39 év közöttiek 46 százaléka válaszolt így, szemben a változatlanságra szavazó 43 százalékkal.

A budapestiek több mint fele (51 százaléka) azt akarja, hogy a jelenlegi ellenzék alakítson kormányt, a vidéki városokban viszont csak 41, a falvakban pedig 38 százalék válaszolt így. A fővárosiak 37 százaléka bizakodik abban, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök, a vidéki városokban 46, a községekben 48 százalék óhajtja ezt.

A felmérés további megállapításait itt olvashatja.