Nincs két választás – a Kúriához fordult a levélszavazatok miatt az ellenzék

Nincs két választás – a Kúriához fordult a levélszavazatok miatt az ellenzék

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúriához fordultunk a Nemzeti Választási Bizottság alkotmányos válsággal fenyegető határozata ellen – jelentette be Hadházy Ákos, a Momentum színeiben parlamentbe jutott jelenleg független országgyűlési képviselő kedden a Facebokon a levélszavazatokkal kapcsolatos feltételezett visszaélések kapcsán.

A politikus emlékeztetett, hogy a választási bizottság vasárnap azzal utasította el a Romániában elégetett szavazólapok ügyének vizsgálatát, hogy a Határon túli választási csalások kivizsgálására nincsen jogköre. „Pedig nincs két választás, egy választás van: ha annak egyik részének tisztaságát senki nem ellenőrzi, akkor az egész sem tud tiszta lenni. Ráadásul még nincsen végeredmény, jelen állás szerint simán lehet, hogy ismét a levélszavazatokkal lesz kétharmada a Fidesznek. Azzal a szavazással, aminek a tisztaságát a vasárnapi határozat szerint senki nem hajlandó vizsgálni” – írta.

A választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vizsgálhatja a Romániában szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét – döntött az NVB vasárnap délutáni ülésén.

Az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással. Mint beadványában írta, kitöltött és elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében. A bizottság előtti meghallgatásán Hadházy Ákos azt kérte, hogy az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását és ismételtesse meg a szavazást. Azt mondta, nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak, az utóbbi a magyarországinak szerves része és ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész a szavazást és az NVB-nek is „fel kell állnia”.  

Az NVB 9:4 arányban úgy döntött, elutasítja a kifogást. Határozatában a testület arra hivatkozott, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét. Az eset nyilvánosságra kerülése után az NVI feljelentést tett az ügyben.  

Választási híreinket itt olvashatja!