Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Több mint négyezer tanár hiányzik a rendszerből

Szerző: | 2018. szeptember 04., 15:23 | Belföld

Fotó: Unsplash/Roman Mager

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus végén 4325 betöltetlen hely volt az állami általános iskolákban és gimnáziumokban – derült ki a Klebelsberg Központ (KK) adataiból, amelyeket az Index mutatott be. Főként iskolai gyógypedagógusok kellenének, de a kémia- és fizikatanárok javát is idősebb tanárok teszik ki.

HIRDETÉS - AIP

A tanárhiány egyik első jele, hogy egyes vidéki tankerületekben nem tudnak fakultációkat indítani, csoportbontást tartani. Miközben így hatékonyabban lehetne oktatni, ma a korábbinál inkább jellemző osztályok és órák összevonása. A Klik összesen 5771 betöltetlen álláshellyel számol, de ebben benne vannak már az óvodapedagógusok és kollégiumi nevelőtanárok is. Az általános iskolákban a legnagyobb a hiány, 3945 pedagógusra lenne még szükség, miközben gimnáziumokba 461 oktató kellene. A KK-hoz tartozó iskolákban 81 621 pedagógus dolgozik, a hiány így négy százalékos. A nyugdíjas tanárok száma viszont további egy-két százaléknyi hiányt elfed az Index szerint.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Számháborús övezet

Ha az ember nem járna iskolák környékén, nem beszélne pedagógusokkal, tényleg azt hihetnénk, az oktatás körül minden rendben.

Sok iskola esetében túlórákkal pótolják a tanárhiányt. A kötelező óraszám heti huszonkettő-huszonhat, viszont akad olyan pedagógus, akinek a túlórákkal együtt 33,5 jön ki, ami az oktatásra való felkészüléssel együtt tetemes munkamennyiséget jelent. A tankerületek viszont többnyire nem támogatják a túlórákat, így más megoldásokat kell találni. Az elöregedés is jellemző probléma, különösen a kémia- és fizikatanároknál. Utóbbiak többsége a 46-55, előbbieké a 46-50 és az 56-60 évesek közül kerül ki. Az elmúlt tíz évben kevesebb mint százötven fő helyezkedett el kémiatanárként, húszas éveiben járó oktató pedig csak elvétve akad köztük az országban. Érdemes e tekintetben megnézni az Indexen közölt korfát, amin látszik, hogy huszonhat és harminc közti fizika- és kémiatanárból 29, huszonegy és huszonöt köztiből pedig 9 akadt. Eközben az angol nyelvtanárok száma előbbi kategóriában 352, utóbbiban pedig 96 fő.

A tanárhiányra figyelmeztet a Nemzeti Pedagógus Kar is. Az oktatók közel fele 50 és 65 év közötti, a következő másfél évtizedben így hetvenezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt. Bár a gyerekek száma csökken, de ez jobbára azt eredményezi, hogy a kisebb települések osztálylétszámai csökkennek, az osztályok ugyanakkor megmaradnak. Emiatt a szükséges pedagógusok száma nem csökken hasonló mértékben.

Frissítés: Időközben a Klik közleményben igyekezett cáfolni az Index cikkében foglaltak egy részét. Mint a szervezet írta: „Valótlan – vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt – adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai és nem valós adatok. A Klebelsberg Központ információi alapján az országos – mintegy 170 ezer fős – pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 %-a betöltetlen. A tanév biztonságos kezdését tehát semmi nem veszélyezteti. A pedagóguspálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus-béremelés és a pedagógus-hallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógusi pályára jelentkezők száma.”

A PDSZ elnöke szerint utolsó óráiban van a magyar oktatás

Ha nem történik gyökeres változás, akkor néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson – véli Szűcs Tamás.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Klik, Nemzeti Pedagógus Kar, oktatás, pedagógus, pedagógusok, tanárok, zx_LaknerDávid


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest