Feljelentik magukat a DK EP-képviselői

Feljelentik magukat a DK EP-képviselői

Az MSZP, DK és Párbeszéd a Sargentini-jelentés kapcsán szervezett tüntetése Budapesten, a Bem téren 2018. szeptember 16-án (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország több mint Orbán! címmel hirdetett közös tüntetést vasárnap délutánra az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) a Sargentini-jelentés elfogadásának apropóján.

A budapesti Bem téren rendezett megmozduláson Mellár Tamás volt az első felszólaló, a függetlenként a parlamentbe jutó, jelenleg a Párbeszéd frakciójában ülő politikus az Index tudósítása szerint az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Valamint azt mondta, hogy most nem azt kell követelni, hogy mondjon le a kormány, mert nem fog lemondani. Olyan célokat és feladatokat kell kitűzni, amiket végig is lehet vinni. Például, hogy a nemzeti intézmények felügyelőbizottságaiban – MNB, KSH, ÁSZ – az ellenzék is kapjon helyet. A Magyar Rádiónál, televíziónál legalább egyharmadot. Az európai ügyészséget is követelni kell.

Iványi Gábor lelkész azt hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt többsége foglalt állást a Fidesz–KDNP-vel, nem pedig Magyarországgal szemben. Iványi szerint nincs még egy olyan ország, ami az alaptörvényébe foglalja, hogy a hajléktalanság büntethető. Ez gyalázat, szembemegy a Bibliával.ez egy másik evangélium, amit itt követnek, de mi megelégszünk azzal, amit Mózes és Jézus képviselnek – fogalmazott.

Az elárult ország - Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke azt mondta, hogy abba kellene hagyni azt, hogy ha valakinek nem tetszik, amit Orbán Viktor csinál, azt lehazaárulózzák. Akik most szétverik Európát, azok egyszerű ügynökök szerinte, Putyin pincsijei, Orbán pedig napról napra azért tesz, hogy ő is oda tartozzon. „Mi nem hazát árulni jöttünk ide, hanem hazát venni, a hazánkat visszavenni” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, hogy diktatúra van, és a parlamenti képviselők magukban nem fogják tudni leváltani a rendszert. „Diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni” – mondta. Majd hozzátette: A népnek nem csak joga, hanem kötelezettsége, hogy a sorsát a kezébe vegye és megfutamítsa ezt a rendszert.

Azt is bejelentette, hogy mivel a kormány és médiája hazaárulózza a jelentést megszavazó magyar EP-képviselőket, Molnár Csaba és Niedermüller Péter hétfőn feljelentik magukat hazaárulás vádjával, így papírjuk lesz majd róla, igazuk volt-e a vádlóknak. Kedden öt órától pedig újabb tüntetést hirdetett.

A demonstráció után pedig ezt írta ki Facebook-oldalára: „Mi, európai magyarok kedden 17 órakor kimegyünk a Parlament elé és nem fogunk haza menni, mint oly sokszor az elmúlt években. Ha hazafi vagy, ott a helyed kedden 17 órakor a Kossuth téren. Csatlakozz az eseményhez és ne felejts el hideg élelmet hozni.” Mint a 24.hu felfigyelt rá, a dátum több mint pikáns: 12 évvel ezelőtt aznap volt az MTV-székház ostroma.

A vasárnapi demonstrációm amúgy Gyurcsány arról is beszélt, hogy a tüntetések egyik nagy veszélye, hogy miután az emberek kiadják dühüket, hazamennek, és nem történik semmi. Ez pedig saját maga parafrázisa az őszödi beszédből: „Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek” – így fogalmazott 12 évvel ezelőtt.

Megállítható-e külföldről Orbán Viktor? - Magyar Hang

Az elkövetkezendő hónapokban világosan ki fog derülni, hogy lehetséges-e kívülről megálljt parancsolni az illiberalizmusnak

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felszólalásában hangsúlyozta nincs esélyegyenlőség, az urak az oktatásból és az egészségügyből is a luxust tudják megfizetni, az átlagembernek pedig mindenből a nagyon rossz minőségű szolgáltatás jut. „Tízmilliós hacukákban járnak marhapörköltezni a fideszes urak, a magyar vállalkozók pedig nem jutnak megrendeléshez. Az iskolákban alattvalókat akarnak nevelni, nem pedig kritikus, gondolkodó magyar állampolgárokat. Milliárdokat, tízmilliárdokat raknak zsebre miniszterek, Fideszes urak barátai, és közben a szemünkbe hazudnak ebből a pénzből” – mondta.

A pártelnök szerint a Sargentini-jelentés, és annak megszavazása megmutatta, Orbán egy megbélyegzett populista, és nem Európa erős embere, és közben épp a kereszténydemokraták űzték ki közösségükből, miközben arról beszél, kereszténydemokráciát építenek. A kérdés szerinte, akarjuk-e azt, hogy olyan legyen az Unió, mint amilyen Magyarországot csináltak.

A beszédek utána tüntetők egy része a Parlament elé vonult.