Meghamisított Orbán-interjú: Szakács Árpádot is meghallgatták

Meghamisított Orbán-interjú: Szakács Árpádot is meghallgatták

A meghekkelt Orbán-interjú

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakács Árpádot, a Fidesz sajtójának kultúrharcosát is meghallgatta a bíróság a meghamisított Orbán-interjú miatt indult büntetőeljárásban. Az ügyet a Veszprémi Járásbíróság tárgyalja, Szakácsot mint a kormányfővel készült interjú szerzőjét idézte be a bíróság tanúként.

Noha a cikksorozatával több, a kormányhoz lojális kulturális vezetőt is élesen kritizáló Szakács Árpád újságíróként közszereplő, a tárgyaláson felismerhető képmás készítését nem engedélyezte. Rövidesen aztán kiderült az is, hogy nemcsak személyével, de túl sok érdemi információval sem tud hozzájárulni a történek feltárásához.

A perben egyébiránt a második tárgyalási napot tartották hétfőn. Ahogy arról lapunk karácsonyi számában részletesen beszámoltunk, az interjú meghekkelésével F. Gábort, a Veszprémi Napló volt digitális menedzserét vádolták meg, ellene információs adat megsértése miatt emeltek vádat. Emlékezetes: a 2016 karácsonyán a Fejér Megyei Hírlapban közölt interjúba olyan viccesnek szánt szövegeket írtak, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök valójában nem mondott (az interjú a társlapokban és a Magyar Időkben szöveghűen jelent meg).

Meghekkelt Orbán-interjú: pénzbüntetést kérnek a vádlottra | Magyar Hang

Két éve történt: a botrány után lefejezték a veszprémi és a székesfehérvári szerkesztőségeket; bírósági szakaszban a büntetőeljárás.

Belekerült például, hogy a kórházi ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett, vagy – a manipulatív nemzeti konzultációkra utalva – hogy „mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”. F. Gáborra az ügyészség pénzbüntetés kiszabását kérte – a bűncselekményért akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

A 2016 óta a Fidesz sajtójában jelentős karriert befutó Szakács Árpád szerepe az ügy lényege szempontjából valójában mellékes. Kiderült: azzal, hogy az interjút elküldte a Veszprémben működő központi szerkesztőség vezető munkatársainak, az ő szerepe véget ért. De például arról sem tudtunk meg semmit, milyen körülmények között beszélgetett a kormányfővel.

A vádirat szerint – az ekkor már a Mediaworks tulajdonában álló – Pannon Lapok Társaságához (PLT) tartozó megyei napilapok központi cikkeiért a veszprémi szerkesztőség néhány kiemelt munkatársa felelt. Ezek közé tartozott F. Gábor is, így a cikket ő is megkapta. A miniszterelnöki interjút a központi szerkesztő másolta be valamennyi napilap oldalára. A kiadónál azonban a számítógépes program védelmére vajmi kevés figyelmet fordítottak: a lapcsoport négy megyéjének több tucat alkalmazottja az eredeti, mindenki által ismert, közös jelszóval használta a rendszert. Ezt erősítették meg a hétfői tárgyaláson tanúként meghallgatott szerkesztők – ők a Veszprémi Napló szerkesztőségének tagjai voltak.

Ennek azért lehet jelentősége, mert a vád szerint F. Gábor Veszprémben a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának – egy külsős korrektornak – a felhasználói nevével és jelszavával belépve írt bele a Fejér megyei napilapban megjelenő interjúba. A szóban forgó korrektort is meghallgatták, aki megerősítette: maga is a közös jelszót használta a rendszerhez.

Varga Domokos Péter szerkesztőt a meghamisított Orbán Viktor-interjú miatt indult büntetőügyben tanúként hallgatta meg a bíróság Fotó: Szabó Zsolt László

Mint megírtuk, F. Gábor a nyomozás során és az első tárgyaláson is tagadta, hogy ő módosította a szöveget. Azzal védekezett a nyomozás során és az első tárgyalás alkalmával is, hogy amikor nem ült a helyén, bárki hozzáférhetett akár távolról is a számítógépéhez, és így az ő gépén keresztül is beleírhattak.

A bíróság ma egy informatikai szakértőt is meghallgatott. Az ő megállapítása szerint két nappal az interjú megjelenése után F. Gábor számítógépes állománya alól nagy számban töröltek a lomtár megkerülésével fájlokat. Ezek visszaállításával igyekezett rekonstruálni a történteket. A szakvélemény egyébként olyan számítógépről készült, amely – miután F. Gábornak át kellett adnia a PLT szakembereinek –, több programot lefuttattak. A vádlott és a védője ebbe igyekszik kapaszkodni. Akadnak ugyanis olyan fájlok, amelyek keletkezése, elnevezése nem tisztázott. Mivel ezekkel kapcsolatban a szakértő a vádlott ügyvédjének nem minden kérdésére tudott válaszolni, kérésére a bíróság a szakvélemény kiegészítését rendelte el (hamisításra utaló nyomokat egyébként nem talált a gépen). Ezen kívül a következő tárgyaláson a PLT újabb munkatársát és igazságügyi szerkesztői szakértőt is meghallgatnak.

Meghekkelt Orbán-interjú: jogerősen veszített a Mediaworks | Magyar Hang

Jogerősen is pert veszített a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt. a meghekkelt Orbán-interjú miatt kirúgott két szerkesztővel szemben - tudta meg a Magyar Hang. A Székesfehérvári Törvényszéken kedden hozott ítélet szerint törvénytelenül bocsátották el Hajnal Csillát és Klecska Ernőt a Fejér Megyei Hírlaptól. (A harmadik, Veszprémi Naplótól kirúgott Németh F.

Utóbbit azért tartja szükségesnek F. Gábor ügyvédje, mert a tanúk egybehangzóan állították: három-négy perc alatt – a szakértő szerint ennyi ideig piszkálták F. Gábor gépéről az interjút – lehetetlen a szerkesztői programban úgy megváltoztatni a kész interjút, hogy az senkinek sem tűnik fel.

Mint arról írtunk, 2016 karácsonya után a kiadó villámgyorsan lezavart belső vizsgálata után fejek hullottak: öt vezető szerkesztőt közvetlenül karácsony után kirúgtak. Az első tárgyaláson egyébként a korábbi ügyvezetőt, Kázmér Juditot, illetve más egykori munkatársakat, köztük a központi tartalmakért is felelős veszprémi főszerkesztőt, Németh F. Bernadettet tanúként hallgatták meg. Utóbbit ugyan szintén kirúgták a „vérengzős napon”, de a hatalom nem hagyta az út szélén. Miután Heinrich Pecina másfél évre a nevére vette a három észak-kelet-magyarországi napilap (Észak-Magyarország, Hajdú-bihari Napló, Kelet-Magyarország) kiadóját, Forgács Bernadett néven tartalomfejlesztési vezetőt csináltak belőle.

Noha a szakmában különböző pletykák keringenek arról, kinek és miért állhatott érdekében belenyúlni az interjúba, tény: a botrány jó okot és alkalmat kínált a veszprémi és székesfehérvári szerkesztőségek egy ideje már levegőben lógó lefejezésére. A belső vizsgálat után öt vezető szerkesztőt elbocsátottak, később pedig más érintettek is távoztak. A Fejér Megyei Hírlaptól kirúgott felelős szerkesztők, Hajnal Csilla és Klecska Ernő 2017 novemberében jogerősen is pert nyert az időközben Mészáros Lőrinc tulajdonából a Fidesz központi médiaalapítványába besöpört Mediaworksszel szemben. A cégnek 4,2 millió, illetve 3,9 millió forintot, továbbá az elmaradt végkielégítéseiket kell számukra kifizetni, de a fellebbezés több mint egymilliós díját és a perköltségeket is a Mediaworksre terhelték.