Célkeresztben Bige László

Célkeresztben Bige László

(Fotó:Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kívülről egyáltalán nem úgy fest a Bige-birodalom egyik gyöngyszeme, az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek, mint amire számítunk, amikor egy szennyező vegyi anyagokkal dolgozó gyárhoz közeledünk.

Részletek a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent riportunkból!

A jó néhány száz méter hosszú bekötőút mentén hatalmas, hűs árnyékot adó fasor, távolabb is hatalmas zöld felületek. A főépület sem hivalkodó, rajta a Bige Holding felirat, a beljebbi, a tényleges üzemekre viszont nem látunk innen rá. Még mielőtt kiszállunk az autóból, elkattintok néhány fotót a bejáratról, mert arra számítunk, később már bajos lenne.

Bezárja szolnoki üzemét a Bige Holding | Magyar Hang

Hosszas hatósági vegzatúra után bezárja kapuit a Bige Holding szolnoki műtrágyagyára. Kétszázötven ember kerül utcára, az ügy hátterében Csányi Sándor milliárdost sejtik. Egyesek hatósági segédlettel, ingyen szeretnék megszerezni a vagyonomat - véli Bige Lászó nagyvállalkozó, aki nem alkuszik, így inkább bezárja nagy múltú szolnoki vegyigyárát.


Szerencsére éppen műszakváltáskor érkezünk, s így, még mielőtt belépne a kapun, sikerül szóba elegyedni egy éppen érkező ötvenes alkalmazottal. Az anyagmozgatással foglalkozó szaki a műtrágyagyárban dolgozik, amely egyelőre termel. – A műtrágyagyártás zavartalanul folyik, Bige úr nem tett lakatot az üzemre, a hét végéig biztosan dolgozhatunk még, de abban is reménykedünk, hogy egyáltalán nem zár be a gyár. Mintegy 250 alkalmazottról, azaz családostul ezer ember megélhetéséről van szó – mondja. Kérdésünkre arról is, hogy a kénsavgyár valóban leállt, s miután nem termel gőzt, a kriolitüzem sem termel.

De ki is az a Bige László, akinek immár hosszú évek óta bérelt helye volt a száz leggazdagabb magyar első öt helyezettje között? Hogyan került szemben a leggazdagabb magyarként számon tartott OTP-vezérrel, Csányi Sándorral? Miért óriási biznisz a műtrágyagyártás? A válaszokat keresse a Magyar Hang június 21-én megjelent 2019/25. számában!

A riportot írták: Facsinay Kinga és Hajdú Péter

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!