Egyelőre nem fizet kártérítést a bicskei gyermekotthon a szexuális visszaélés miatt

Egyelőre nem fizet kártérítést a bicskei gyermekotthon a szexuális visszaélés miatt

Bicske-alsó vasútállomás. Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság egyelőre nem fizet azoknak az áldozatoknak, akiket a bicskei gyermekotthon volt igazgatója molesztált. Az ügyben szeptemberben született jogerős ítélet: A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost nyolc év fegyházra és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte Győri Ítélőtábla a gondozására bízott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt.

A Népszava információi szerint az áldozatok ugyanis kártérítési igényt nyújtottak be azokhoz az intézményekhez, amelyek fenntartói vagy felügyelői voltak az otthonnak. Az SZGYF 2013 óta fenntartója az intézménynek. A sértettek 30 napon belül kérték a kártérítés megfizetését, a hivatalok megkeresésével párhuzamosan a bíróságra is benyújtják polgári peres kártérítési igényüket.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) főigazgatója a Népszavához eljutott válasza alapján „nem áll módjában” teljesíteni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak kártérítési igényét és annak 30 napon belüli megfizetését. Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója azt írta, hogy a gyermekotthon fenntartójaként megtettek minden szükséges intézkedést – így azonnali hatállyal leváltották az intézmény igazgatóját – amikor a tudomásukra jutott az ügy.

Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért jogi munkatársa a Népszava érdeklődésére elmondta, hogy várhatóan polgári per lesz az ügyből, és a bíróság állapítja majd meg, hogy követett-e el mulasztást az SZGYF. Amennyiben igen, akkor a kártérítés összegét is meghatározza a jogszabályok alapján. Az eljárásban az lehet a kérdés, hogy a fenntartó kellő alapossággal kivizsgálta-e a hozzá beérkezett, bántalmazásokkal kapcsolatos panaszokat.