Busszal érkeztek Budapestre a koronavírusos egyetemisták

Busszal érkeztek Budapestre a koronavírusos egyetemisták

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távolsági busszal érkezett Bécsből Budapestre az a két egyetemista lány, akinél Prágában kimutatták a koronavírust – tudta meg a Blikk.

A busztársaság illetékese a lap megkeresésére szűkszavúan reagált, ám azt megerősítették, hogy velük utazott a két diáklány. – A cég már kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal, hogy az esetet gyorsan és részletesen tisztázza. További információt egyelőre nem tudunk megosztani – válaszolta a busztársaság szóvivője.

Az egyetemisták két napot töltöttek a magyar fővárosban, ahová turistaként érkeztek és airbnb-ben laktak. – Nehéz rangsorolni a helyszíneket, a lányok bárhol fertőzhettek cseppfertőzéssel. Ehhez elég, ha csak elköhintették magukat. Akik tőlük kétméteres körzeten belül tartózkodtak, mindenki fokozottan veszélyeztetett helyzetbe került – nyilatkozta a lapnak Bense Tamás háziorvos.

Vizsgálják, merre járt és kikkel találkozott nálunk a koronavírussal fertőzött diáklány | Magyar Hang

Kedden jelentette be a cseh tiszti főorvos, hogy Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok. Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön keresztül Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást. Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust – jelentette be Zdenka Jágrová.

A magyar tiszti főorvos kedd délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy már zajlik a vizsgálata annak, hogy pontosan hol jártak és mit csináltak Magyarországon a diáklányok. Müller Cecília szerint a legfontosabb kérdés, hogy vajon már betegek voltak-e, amikor Budapesten tartózkodtak. Hiszen a tünetmentes fertőzés esélye a tiszti főorvos szerint nagyon csekély – tette hozzá.

Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy attól, hogy valaki elment mellettük az utcán, nem kell tartania a fertőzéstől. Habár a szálláshelyeken fertőtlenítésre van szükség, a koronavírusról tudni kell, hogy – a szakember szavai szerint – rendkívül érzékeny, vagyis a környezetben csak rövid ideig él.