Navracsics Tibornak már nem sok mindenről van véleménye

Navracsics Tibornak már nem sok mindenről van véleménye

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki tudja, mi történhetett az utóbbi időben Navracsics Tiborral, aki korábban nem egyszer olyan különvéleményt fogalmazott meg, amely merőben eltért pártjáétól. Ez történt például augusztusban, amikor a Népszavának adott interjút, és többek közt arról beszélt, hogy nem ő távolodott el a Fidesz hatalmi centrumától, hanem a párt tolódott tőle jelentősen jobbra. 

Szombaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának kormánybiztosaként nyilatkozott a Pesti Hírlapnak az egykori miniszter és uniós biztos. Az interjú érdekessége, hogy csak erről volt hajlandó részletesebben beszélni. Arra kérdésre például, hogy miként eshetett rá a választás új feladatkörében, azt felelte: „Tudja, én dunántúli vagyok, veszprémi, és mint említettem, az Európa Kulturális Fővárosa programot vezetem kormánybiztosként. Ehhez kapcsolódik az észak-dunántúli gazdasági övezet. A kettő kiegészíti egymást, úgyhogy nem láttam benne különösebb ellentétet”.

– Alapvetően koordinatív a feladat, a térségben lévő önkormányzatok, gazdasági szereplők, civil szervezetek tevékenységét kell olyan mértékben koordinálni, hogy az egy egész régió számára jól értelmezhető tervvé és cselekvéssé váljon – teszi hozzá.

Amikor a gödi különleges gazdasági övezetről kérdezik, Navracsics még elmondja, hogy „a gödi Samsung-gyár különleges gazdasági övezetté nyilvánítása nem az ő döntése volt, és nem is ismeri azt, aki meghozta ezt a döntést.” Az ennél kényesebb kérdésekre pedig a következőket válaszolta: 

Pesti Hírlap: Kérdeznék a járványügyről, hogy mi a véleménye a…

Navracsics Tibor:  Nincsen véleményem ezzel kapcsolatban, én a gazdaságfejlesztésért vagyok felelős, illetve az Európa Kulturális Fővárosa projektért.

PH: Oktatási biztos volt az Európai Bizottságban…

NT: Régen, de már lezártam azt az időszakot.

PH: Mit gondol az SZFE ügyéről?

NT: Mint kormánybiztos, semmilyen véleményem nincs ezzel kapcsolatban. Az állampolgári véleményemet nem a sajtóban fogom elmondani, hanem a barátaimnak.

PH: Még egy kérdésem lenne, ön szerint Nyugaton lemondana egy politikus egy olyan ügy után, mint Szijjártó Péter jachtozása?

NT: Nem az Észak-Dunántúlon történt ez a jacht-ügy, tehát nem foglalkozom vele.

Navracsics Tibor 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettes volt, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter. 2014-ben külgazdasági és külügyminiszter, majd EU-biztos lett. 2019. december 1-jétől tölti be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának kormánybiztosának posztját.