Ki állította fel az elhunyt porcsalmai kisfiú diagnózisát? – válaszokat vár a Momentum képviselője

Ki állította fel az elhunyt porcsalmai kisfiú diagnózisát? – válaszokat vár a Momentum képviselője

Képünk csak illusztráció! Mentőhelikopter munkában (Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nappal ezelőtt egy egy éves porcsalmai kisfiú életét vesztette azt követően, hogy a Mátészalkai Kórházban működő, de az intézménytől független orvosi ügyeletre került. Az ügy tisztázása érdekében Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszterhez illetve az Országos Mentőszolgálathoz fordult.

– Kiemelten és soron kívül arra a kérdésre várok választ – mielőtt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a reményeim szerint alapos, és minden fontos részletkérdésre kiterjedő vizsgálatát elvégzi –, hogy mentőtiszt, háziorvos, vagy gyermekorvos állította fel a diagnózist, ami alapján a gyermeket – ismereteink szerint a gyorsan lezajlott vizsgálatot követően – a mátészalkai ügyeleti helyszínről hazaküldték? – olvasható a miniszterhez intézett kérdésében. Illetve a következő kérdésekre is választ vár Sebők Éva:

• A mátészalkai ügyeleten a gyermeket megvizsgáló szakember gyermekorvosi végzettséggel rendelkezik-e?
• Mentőtiszt, háziorvos, vagy gyermekorvos állította fel a diagnózist?
• Ki a felelős az eset elfogulatlan, szakszerű kivizsgálásáért?
• Mikorra kaphatják meg a szülők a vizsgálat eredményét, és erről mikor értesülhet a nyilvánosság?
• Mit tesz az Országos Mentőszolgálat a hasonló tragédiák elkerüléséért?

A képviselő kérdésében emlékeztetett arra, hogy az egy éves kisfiút a szülők állítása szerint bevitték a Mátészalkai Kórházban működő, de az intézménytől már független ügyeletre, ahonnan egy rövid vizsgálatot, majd gyógyszer felírását követően hazaküldték. Másnap a kisfiút állapota romlott, ezért a szülők elvitték a házi gyermekorvoshoz, ahol újra kellett éleszteni a gyermeket, majd az orvos mentőhelikoptert hívott, a gyermek életét azonban nem sikerült megmenteni.

Az OMSZ pénteken juttatta el a képviselőhöz válaszát, amely a következő: „Hivatkozással tárgyban jelzett megkeresésére, az alábbiakban küldjük válaszunkat. Kérjük, hogy felelős társadalmi szereplőként különösen tartózkodjon a megalapozatlan következtetésektől és kijelentésektől, várja meg a szakértői, hatósági vizsgálat eredményét. Ugyancsak kérjük, hogy amennyiben válaszunkat nyilvános közlései során felhasználni tervezi, azt teljességében, tartalmi változtatás, rövidítés nélkül szíveskedjen megtenni. A tragédia ügyében rendőrségi eljárás is indult, így érdemi tájékoztatást csak annak lezárása után adhatunk. Az új alapellátási ügyeleti rendszerben a korábban éveken, évtizedeken át működött ügyeletekhez képest jóval több szabály, eszköz, és kontroll szolgálja a betegbiztonságot, a működőképességet pedig az elmúlt időszakban ellátott több mint 400 000 ügyeleti beteg, köztük 150 000 gyermek esete bizonyítja.”