Magyarországnak küldött üzenetet vasárnap Ferenc pápa

Magyarországnak küldött üzenetet vasárnap Ferenc pápa

Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2020. április 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/AFP pool/Andreas Solaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa a szokásos Úrangyala imáját követően vasárnap délben külön köszöntette a magyarországi híveket, amelynek apropóját az adta, hogy a világjárvány előtti tervek szerint az elmúlt napokban kellett volna zajlania Budapesten a nagyszabású katolikus világrendezvénynek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A 2020-as eseményen egyes meg nem erősített hírek szerint a Szentatya is részt vett volna.

A pápa olasz nyelven elmondott rövid – Vatican News hírportál videócsatornájára is felkerült – beszédében azt mondta: „Üdvözletemet küldöm a magyarországi főpásztoroknak és híveknek, s mindazoknak, akik hittel és örömmel várták ezt az egyházi eseményt. A Kongresszust jövő év szeptember 5 és 12 közöttre halasztották, továbbra is Budapesten.” –Folytassuk a felkészülés útját, az Eucharisztiában fellelve az élet forrását – tette hozzá a katolikus egyház feje.

Vasárnap a magyar katolikus egyház elsőszámú vezetője, Erdő Péter bíboros is üzenetet küldött az elhalasztott világesemény idejére időzítve, a budapesti Hősök teréről. A prímás érsek kiemelte: „Nagyon sok online szentmise közvetítést tartottunk, de mindenki tudta, hogy ez nem egyenértékű a személyes jelenléttel. Tehát az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt. Adja Isten, hogy jövő ilyenkor valóban együtt ünnepelhessünk a világ minden tájáról érkező hívőkkel együtt.”

Az Úrangyala imádságot, amely a Megtestesülés örökös titkára emlékezik, naponta háromszor imádkozzák el: reggel 6 órakor, délben és délután 6 órakor, a reggeli, déli és esti harangszóra. Az ima az Úrangyala nevet latin nyelvű változatának kezdősoráról kapta – „Angelus Domini nuntiavit Mariae”. Jézus Krisztus Megtestesülésére utaló három versből és a hozzájuk kapcsolódó Üdvözlégy Máriából, majd egy zárókönyörgésből áll. Ezt az imát a pápa vasár- és ünnepnapokon a Szent Péter téren mondja el.

Az Úrangyala elimádkozása előtt a pápa rövid beszédet mond, a napi olvasmányokból kiindulva. Az ima után köszönti a zarándokokat. Húsvéti időben Pünkösdig az Úrangyala helyett a Regina Coeli-t imádkozzuk, Jézus Krisztus Feltámadásának emlékére. A Mennyek Királynője Mária-himnusz után háromszor elmondjuk a Dicsőséget.