Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

Plachi Attila, Kóspallag polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy éve lépett hivatalba az ország egyik legfiatalabb polgármestere, az alig 26 éves Plachi Attila. Megnéztük, mire jutott az eltelt idő alatt a helyiek által csak „a gyerekként” emlegetett fiatalember.

A legtöbben dicsérik a polgármestert, vagy ahogy többen is fogalmaznak, a „gyereket”. „Ügyes gyerek, mindenhez ért, sőt maga is be szokott állni dolgozni” – ilyeneket mondanak. Meg hogy felújította az útszéli kereszteket, a focipályát (mondjuk, ez nem igaz), az óvodát, csináltatott buszvárót, de olyat, hogy könyvtár is van benne, meg festmények (ez igaz). És, hogy szerzett kisbuszt, azzal fuvarozzák a rászorulókat, az öregeket, akár bevásárolni is. Meg tűzifát ad, és hosszú évek után rendezvények is vannak Kóspallagon, legutóbb például hagyományőrző napok, ahol rönkhúzás is volt, lovakkal.

(...)

Ez nem reprezentatív közvélemény-kutatás, könnyen lehet, hogy Plachi tevékenysége sokaknak nem tetszik, de én ilyen emberrel nem találkozom. Persze akár az is előfordulhat, hogy Magyarországon ma nem jó ómen, ha idegenek kérdezgetnek bennünket a polgármesterről, jobb tehát diplomatikusan valami kedvezőt mondani, abból baj nem lehet.

(...)

– Hogyan látod, egy független polgármester miként tud együttműködni a pártpolitikai rendszerrel?
– Szerintem jól. Kádár János mondta, „Aki nincs ellenünk, az velünk van.” Ez a mostani rendszerben is így van. Nem érzem, hogy megvonnának dolgoktól. Persze voltak elutasított pályázataink, és hát érezzük, hogy nem feltétlenül olyanok a kiírások, amikre a településnek igénye lenne.

Mit mondanak a helyiek? És mit mond a polgármester az elmúlt egy évről? A teljes riportot elolvashatják a Magyar Hang október 16-án megjelent 2020/42. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/42. számban? Itt megnézheti!