Novák Katalin szerint sokan feladják értékeiket, hogy hatalomhoz juthassanak

Novák Katalin szerint sokan feladják értékeiket, hogy hatalomhoz juthassanak

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem aggódik a Fidesz népszerűségvesztése miatt Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter. Ezzel kapcsolatban a Magyar Hírlapnak adott karácsonyi interjújában azt is megjegyezte: most magasabb a támogatottságuk, mint az előző két ciklus azonos időszakában, amelyek után aztán kétharmaddal nyertek. Erről a Magyar Hírlapnak adott ünnepi interjúban beszélt a miniszter.

Egy valóban konzervatív, kereszténydemokrata politikai közösség az igazságnak igyekszik többséget szerezni, nem önma­gáért a hatalomért küzd – mondta a Magyar Hírlapnak adott exkluzív interjúban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A politikus kifejtette: a baloldal érdeke a békétlenség, és mindent megtesz azért, hogy szítsa az indulatokat.

Az Európai Néppárttal kapcsolatos kérdésre elmondta: a Fidesznek nem érdeke, hogy széthulljon Európa legerősebb pártcsaládja. A kérdés a Fidesz alelnöke szerint nem az, hogy marad-e a Fidesz a néppártban: „A Fidesszel ellentétben az Európai Néppártban a széthúzó erő nagyobb, mint az összetartó, ezért a kérdés inkább az: kimondja-e végre valaki, és itt elsősorban a német kereszténydemokratákra gondolok, hogy hagyjuk ezeket a nevetséges, önpusztító vitákat (..). Egy valóban konzervatív, kereszténydemokrata politikai közösség az igazságnak igyekszik többséget szerezni, nem önma­gáért a hatalomért küzd. Mintha ezt az alapelvet egyre többen elfelejtenék”.

Ugyanis Novák szerint a határozott kiállás az értékek mellett azzal a kockázattal jár, hogy ideig-óráig ellenzékben is kell dolgozni, ezt pedig a legtöbben szeretnék elkerülni. – Inkább vállalják, hogy feladják az általuk addig képviselt értékeket azért, hogy hatalomhoz jussanak vagy ott maradhassanak. Ez történik számos európai országban és nálunk is az ellenzéki, most már egyre inkább egymásba simuló „baloldalon” – fejtette ki Novák.

A Néppártnak szerinte most nincsenek olyan vezetői, akik azon dolgoznának, miként tudnánk tovább növelni tagjaink számát, nem pedig csökkenteni. „A Fidesz az európai politika egyik legerősebb pártja, határozott válaszokkal, elismert vezetővel. Angela Merkel közeljövőben esedékes távozása után Orbán Viktor lesz a legnagyobb tapasztalattal rendelkező miniszterelnök. Sokan dolgoznának szívesen vele egy csapatban” – válaszolta arra a felvetésre, hogy lehet, hogy az a kérdés, hogy a Fidesz a széthulló néppárt melyik szárnyával fog a jövőben együtt dolgozni.

A Fidesz népszerűségvesztése kapcsán, amiről már több közvéleménykutatás is tanúskodik, a miniszter azt mondta:  érdemes félidőben is az eredményjelző táblára pillantani, de a végeredmény a lényeg. Szerinte sokaknak az az érdeke, hogy idejekorán elhitessenek valamit a választókkal, s meggyőzzék őket arról, az eredmény nem rajtuk múlik, az már eleve eldöntött dolog. Azt is megjegyezte: most magasabb a támogatottságuk, mint az előző két ciklus azonos időszakában, amelyek után kétharmaddal nyertek.

Az egyszülős családok támogatása kapcsán a jövőbeli tervekről úgy fogalmazott: az őket képviselő civil szervezettel közösen több olyan javaslaton dolgoznak, amely könnyebbséget, valódi további segítséget jelenthet az egyszülős családok életében. Ezek közé tartozik az árvaellátás összegének emelése vagy a tartásdíjjal kapcsolatos problémák megoldása.