Koronavírus-fertőzésben elhunyt Sas József

Koronavírus-fertőzésben elhunyt Sas József

Sas József 2010-ben (fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

82 éves korában elhunyt Sas József, Jászai Mari-díjas színész és humorista – tudta meg a Blikk. Özvegye arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Sas Józsefet hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál.

A humorista minden óvintézkedés ellenére kapta el a koronavírust, és emiatt január elején kórházba kellett szállítani. Az egyik fővárosi intézménybe került, és a lap információi szerint oxigént ugyan kapott, de nem kellett lélegeztetőgépre tenni.

A Blikk információi szerint szombatról vasárnapra virradóra Sas József szervezete feladta a harcot a koronavírussal való küzdelemben.

Sas József Sas József 1939. január 3-án született Békéscsabán Polacsek Józsefként. Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött.

Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója.

Művészetét több alkalommal is elismerték, többek között Jászai Mari-díjat (1981), Karinthy-gyűrűt kapott (1982), megkapta az érdemes és kiváló művész címet (1985-ban és 2003-ban) is. Mindezek mellett Radnóti Miklós antirasszista díjjal és Erzsébet-díjjal is kitüntették és több más elismerést is átvehetett.

A művész 2018. november elején jelentette be, hogy – egészségi állapotára hivatkozva – valamennyi további 2018-as szereplését lemondja. Sas József évek óta asztmával küzdött, 2019 elején Thaiföldön kapott agyvérzést, ami után először egy ottani kórházban stabilizálták az állapotát, majd repülővel szállították haza. Előbb a Szent János Kórházban, majd a Mazsihisz Szeretetkórházban ápolták, míg tavaly nyáron hazabocsátották.

Mint korábban megírtuk, a koronavírus-járvány kezdetén a család bezárkózott, senkit sem engedtek otthonukba. A Sas József születésnapjára érkező ajándékokat sem vették át, a vírustól tartva. Sas József Mikroszkóp színpados kollégái sem tudtak semmit állapotáról.