Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A Duna felett elhúzó Gripenekkel búcsúztatják az utolsó magyar Pumát

Szerző: | 2021. január 23., 11:15 | Belföld

A Magyar Honvédség Gripen JAS 39 típusú harci repülőgépei hármas kötelékben, ékalakzatban repülnek a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a tavalyi év végén, 2020. december 30-án 97 éves korában hunyt el Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, a ma már legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája.

HIRDETÉS - AIP

Az 1923. szeptember 3-án Egerben született veterán repülős – a Honvdelem.hu nekrológja szerint – egy rövidebb „gyalogharcászati” kitérőt követően 1944. november 30-án helyezték át a Pumákhoz, Heppes Aladár alezredes parancsnoksága alá. Itt már a légierő akkori legmodernebb típusával, a Messerschmitt Bf 109G-vel, a legendás „Messzerrel” repülhetett. A pilótahiány miatt alig hat órányi gyakorlórepülést követően már az éles bevetések vártak az ifjú hajózóra. Frankó Endre összesen nyolc bevetést hajtott végre a Dunántúl, majd a Nyugat felé visszavonuló ezreddel Ausztria felett. Ezeket túlélve 1945. május 5-én, a német-osztrák határ melletti Pockingban esett amerikai hadifogságba.

HIRDETÉS - AIP

Hazatérte után gépészmérnöki diplomát szerzett, majd az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) mérnökeként dolgozott – nevéhez fűződik például a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő: nem csak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt.

https://www.facebook.com/mnme2019/posts/805641316832718

Frankó Endre búcsúztatóját 2021. január 23-án tartják, s mint azt az Index által is idézett Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének Facebook-bejegyzésében írják, ennek tiszteletére szombaton a déli órákban (12 és 12 óra 20 perc között) tiszteletadó repüléssel búcsúzik a Magyar Honvédség a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon Gripen kötelék áthúzással.

A három gépből álló kötelék végül 12 óra 30 perckor húzott el az Árpád híd felett, majd a fővárost elhagyva fordultak keleti irányba.

Címkék: búcsúztató, Frankó Endre, Gripen, légierő, magyar Puma, tiszteletadás


Harry herceg: Csapdába estem

Harry herceg: Csapdába estem

Meghan Markle-nek a brit királyi család tagjaként érzett magány és intenzív ellenőrzés miatt öngyilkossági gondolatai voltak – mondta Oprah Winfreynek.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest