Fidesz-közelben az Indonéziában állami tendert nyert vállalkozás

Fidesz-közelben az Indonéziában állami tendert nyert vállalkozás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter, Suharso Monoarfa indonéz nemzeti fejlesztéstervezési miniszter (balra) és Basuki Hadimuljono közműügyi és lakásügyi miniszter találkozója Jakartában 2020. január 23-án (Fotó: MTI/KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénzügyi beszámolója szerint 2018-ban és 2019-ben sem volt egyetlen fillér árbevétele sem annak a Roatex Ltd. Zrt.-nek, amely elnyerte Indonéziában az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítését és üzemeltetését. A magyar cég indonéziai sikeréről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a közösségi oldalán. A cég sikerének hátterét azonban szokatlan módon mégis mozaikokból kell összerakni.

A Roatex Zrt.-t a cégadatbázis szerint 2018 júniusában alapították. A pénzügyi beszámolója alapján azonban a mérnöki tevékenységre, tanácsadásra specializálódott cég sem abban az évben, sem pedig egy évvel később nem termelt bevételt, csak veszteségei voltak. Az 5 millió forintos tőkével alapított vállalkozás tőkéjét mindenesetre tavaly 51 ezer forinttal emelték.

A cég Nagy Szabolcs magánszemélyhez kapcsolódik – ő az ügyvezetője a társaságnak –, aki nem teljesen ismeretlen a közéletben sem: Nagy ugyanis a fideszes Németh Zsolt volt külügyi államtitkár munkatársa volt. Nagy Szabolcsnak több vállalkozásban üzlettársa a kolozsvári Csigi Levente, aki a Fidesztől nem túl messze álló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei elnöke volt és a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezetője. Egyik közös cégük, a gépgyártással foglalkozó NGWS Vízügyi Zrt. megalakításáról az Átlátszó.hu írt korábban. Csigi Leventének a Roatexhez is van köze: felügyelőbizottsági tag a vállalkozásban. A felügyelőbizottság másik két tagja az indonéz fővárosban, Jakartában él.

A Roatexnek 2019 óta irodája is van Jakartában. A társaság a honlapján azt írja magáról, hogy együttműködik a délkelet-ázsiai régió vállalataival és szakértőivel; a cég a Magyarország MLFF e-útdíj rendszerét kifejlesztő és üzemeltető vállalatok szakértelmét ötvözi a nemzetközi piaci szereplők üzletfejlesztési tapasztalatával és szakértelmével.

A Roatex Zrt. nem egyedül, hanem konzorciumban nyerte el az indonéziai útdíjrendszer kiépítését és üzemeltetését. A két és fél éve működő vállalkozás partnere az állami tulajdonú Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) – ez a hazai útdíjas társaság honlapjáról derül ki. A munkálatokban a NÚSZ Zrt. egyébként mint projektmenedzser vagy erőforrásbiztosítói feladatokat ellátó szervezet vesz részt, lényegében folyamatos szakmai felügyeletet biztosít.

A NÚSZ honlapja szerint a 270 millió lakosú Indonézia kormányának nemzetközi tenderére két ország adta be a pályázatát. A magyar mellett egy orosz pályázó volt még versenyben. 2021. január 27-én pedig az indonéz Közmű- és Lakásügyi Minisztérium Útdíjszabályozó Ügynöksége jelentette be a magyar konzorcium győzelmét.

Azt írják egyébként, hogy a magyar konzorcium több éves szakmai együttműködés eredményeként nyerte meg az indonéz kormánytól a megrendelést. Az összesen mintegy 6000 kilométer hosszúságú úthálózaton műholdas helymeghatározáson alapuló, készpénz- és érintésmentes elektronikus útdíjfizetési rendszert építhetnek ki, emellett az üzemeltetést is elnyerték tíz évre. A rendszer várhatóan másfél év alatt épülhet meg.

Hogy milyen rendszerről van szó, arról Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatójának szavai árulkodnak. Eszerint a magyarországihoz hasonló e-útdíj rendszert kell kiépíteniük és üzemeltetniük, amely – mint fogalmazott – jelenleg a világ egyik legmodernebb útdíj-technológiája.

A Roatex Ltd. Zrt-nek hétfőn küldtünk először kérdéseket a cégadatbázisban szereplő e-mail címre. Ez egy nemzetközi levelezési szolgáltatónál (Yahoo) regisztrált fiók, ám mivel visszapattant az e-mailünk, a jelek szerint már nem működik. Érvényes e-mail cím viszont nem szerepel a cég neve mellett. Szerdán ezért a honlapjukon keresztül próbáltuk felvenni a társasággal a kapcsolatot, ám ez idáig nem érkezett reagálás a megkeresésünkre.

A cég indonéziai sikerét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be szombaton. A közösségi oldalán megjelent bejegyzésében egyebek mellett arról írt, büszkék arra, hogy segíthették a cég útját. Hogy ez milyen segítséget jelentett, vagyis anyagi támogatást, lobbitevékenységet, esetleg mást, erre is rákérdeztünk a tárcánál. Cikkünk publikálásáig azonban nem kaptunk választ onnan sem. A miniszter a bejegyzésében egyébként nem tett utalást arra, hogy a Roatex konzorciumban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel (NÚSZ) nyert a tenderen. Ennek oka lehet az is, hogy a NÚSZ Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá tartozik. Ő a NÚSZ híradásában arról számolt be, hogy a beruházás összértéke 300 millió amerikai dollár, amely szavai szerint a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai export.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/261767245315833

Mindenesetre Szijjártó Péter tavaly januárban járt Jakartában, ahol Suharso Monoarfa indonéziai nemzeti fejlesztésberuházási miniszterrel tárgyalt. Az indonéz kormány találkozóról készült közleménye szerint már ekkor is tárgyaltak az útdíjrendszerben használt technológiáról, és arról, miként kerülhet az Indonéziába a Roatex Zrt. révén.

Szó esett a helyi ivóvízprojekt folytatásáról is. Ez amiatt érdekes, mert a Roatex-ügyvezető, Nagy Szabolcs a szentgotthárdi székhelyű, villamosenergia-előállítással foglalkozó Carpathia Vízerőmű Kft. ügyvezetője is. A cég egy vízerőmű építésére szerződött a nyugat-magyarországi város önkormányzatával – erről ugyancsak az Átlátszó.hu és az Átlátszó Erdély írt korábban. A Carpathia mögött egy olyan cég is áll, amelyben korábban tulajdonos volt Csigi Levente is. Csigi és Nagy neve erdélyi vízerőműves projektekben is előkerült.