„A Klubrádió csak ideiglenesen hallgat el, és a Médiatanács működése is csak ideiglenes”

„A Klubrádió csak ideiglenesen hallgat el, és a Médiatanács működése is csak ideiglenes”

Arató András nyilatkozik a Fővárosi Törvényszék ítélete után Forrás: Klubrádió

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék kedden. Az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni – tudta meg a Media1.hu.

Az ítélet értelmében a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és további 35 ezer forint illeték megfizetésére. Mint a Media1 írja, mindezek alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását február 14-én 23.59-kor a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián.

A Klubrádió kedd délután sajtótájékoztatót tartott a bírósági ítélet kapcsán.

– A magyar jogállamiság pillanatnyi állására nézve is komoly ítélet a Klubrádió elhallgattatása – fogalmazott Arató András, a Klubrádió elnöke.

– A bíróság érdemi indok nélkül utasította el a Klubrádió keresetét, így a rádió által felhozott érveket nem cáfolták, és a Médiahatóság jogsértései a tárgyaláson egyáltalán nem kerültek szóba – fogalmazott Stock Richárd, a rádió vezérigazgatója. – Ha másodfokon is ez történik, akkor az azt jelenti, hogy a Médiahatóság azt tehet amit akar, és a bíróságnak nincs semmilyen jogosultsága felülbírálni a hatóságot. Ez túlmutat a Klubrádión, és arra utal, hogy ma Magyarországon a bíróságon esély sincs jogorvoslatra.

Arató András elárulta, folyamatos párbeszédben vannak a hallgatóikkal, hogy az interneten is elérjék a Klubrádiót. – Jelentős részük hajlandó és szándékozik átállni az internetes rádiózásra – fogalmazott. Hozzátette, mindazok, akik eddig támogatták a rádiót, tegyék meg ezt a továbbiakban is, hiszen az online sugárzás ugyanannyiba kerül, mint az analóg.

– A Médiatanács pályázatán egyedül a Klubrádió van versenyben, a másik két jelentkezőt kizárták, ám egyikük perelt az ügyben, így egyelőre nem születhet jogerős döntés – fogalmazott Arató. – Az elhallgatásunk ideiglenes, és a magam részéről a Médiatanács működését is ideiglenesnek érzem, a kérdés csak az, hogy jövő tavaszig tart-e a működésük, vagy később, esetleg előbb véget ér – tette hozzá.

Stock Richárd egyértelműsítette, vasárnapról hétfőre virradóra a rádió elhallgat, ez elkerülhetetlen, de nem szűnik meg, hiába akarta ezt a kormány elérni. – Annyi embert érünk el az interneten, hogy a Klubrádió már nem hallgattatható el – zárta a sajtótájékoztatót a vezérigazgató.