Szlávik bízik abban, hogy a kínai vakcináról előkerül minden dokumentum

Szlávik bízik abban, hogy a kínai vakcináról előkerül minden dokumentum

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai vakcinánál valóban hiányoznak azok a közlemények, amik például a Szputnyiknál is megvannak, de ez vészhelyzetben előfordul – mondta Szlávik János az ATV Start című műsorában. Mint hozzátette, bízik benne, hogy nem csak az NNK-s vizsgálatok fognak lezajlani, hanem előkerülnek olyan dokumentumok, amelyek kimondják, hogy a vakcina jó, az emberek ugyanis csak akkor fognak bízni benne.

Szerinte valószínűleg megvannak ezek a papírok, ugyanis ha nem lennének, nem oltottak volna be a vakcinával 30 millió embert.

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológusa szerint ezek az oltások a brit variáns ellen is valószínűleg védenek, bár lehet, hogy kisebb hatékonysággal. A súlyos fertőzéstől vagy a kórházba kerüléstől azonban még így is képesek megvédeni. Más más kérdés viszont a dél-afrikai vagy brazil variáns.

Az infektológus kijelentette, hogy ő egyáltalán nem fél a hagyományosan működő vakcináktól, mint amilyen a kínai is. Ugyanezzel a technológiával készül például az influenza elleni védőoltás, ezt is sokan beadatják maguknak.

Hozzátette: az oltások nem egyformák, a hagyományos technológián alapulók nem olyan hatékonyak, mint az újabb, mRNS vakcinák, de ez nem jelenti azt, hogy nem védenek meg a súlyos fertőzéstől.

Szlávik János rámutatott: vannak országok, amelyek csak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett anyagokkal oltanak, és vannak amelyek nem – ugyanakkor arra lenne szükség, hogy minél hamarabb minél több embert oltsanak be, és ez az unió által engedélyezett oltóanyagokkal szerinte nem fog menni.

Egy esetleges nyitással kapcsolatban Szlávik János elmondta: szakmai kérdéseket szakmai alapon kell meghozni, még egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, elindult-e esetleg egy harmadik hullám. (Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos megerősítette, hogy a harmadik hullám elkezdődött – a szerk.)

Szlávik nem érzi úgy, hogy a következő hetekben bármilyen nyitásnak lenne módja. Mint hozzátette, ha rendelkezésre állna elegendő oltás, akkor el lehetne gondolkodni azon, mi fog történni hetek múlva, de egyelőre mindent így kell hagyni, ahogy most van.