Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

ITM: Márciusra is igényelhető az ágazati bértámogatás

Szerző: | 2021. február 26., 10:17 | Belföld

Fotó: Unsplash/Josh Appel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Schanda Tamás kiemelte: a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az első az emberek életének és egészségének a védelme, de meg kell óvni a gazdaságot, az emberek munkahelyeit is, hiszen így lehet biztosított a magyar családok megélhetése. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb problémával kelljen küzdeniük a vállalkozásoknak és a munkatársaiknak, a támogatásokat már március első napjaiban folyósítják – tette hozzá.

HIRDETÉS - AIP

Ismertette, hogy a program novemberi elindulása óta több mint 16 ezer munkaadó nyújtott be támogatási kérelmet, mintegy 115 ezer munkavállaló bérére, az igényelt támogatási összeg meghaladja a 41 milliárd forintot. Az igények 95 százalékát már pozitívan bírálták el, és azok, akinek megítélték a támogatást, 99 százalékban már meg is kapták azt; ez csaknem 39 milliárd forintot jelent. – A vendéglátás területén hasonlóak az arányok, mint az ágazati bértámogatás összességénél, itt mintegy 22 milliárd forintnyi bértámogatás védi a foglalkoztatottakat – fűzte hozzá.

Schanda Tamás úgy fogalmazott, hogy vannak, akik az álhírgyártásban és a pánikkeltésben érdekeltek, ezért tisztázta: az ágazati bértámogatással havonta, átlagosan 100 ezer forintot fizetnek ki dolgozónként. Aki számára a munkáltatója kevesebbet igényelt – mert csak minimálbérre és 4 órára jelenti be – az kevesebbet is kapott. Ezek azonban olyan ügyek, amelyeket a vállalkozónak és az alkalmazottaknak egymás között kell megvitatniuk, és megjegyezte, hogy a kávézó, amely esetét a „baloldal és a propaganda-médiája felkapta”, ilyen vállalkozás. De a pénzt, amelyet igényeltek, folyósították nekik, ez a történet is tele van tehát csúsztatásokkal, így tökéletesen beillik a baloldal által terjesztett és gerjesztett álhírek sorába – mondta. –Olyan, mint Korózs Lajos kamuvideója, vagy a hazug statisztikáik. Nekik ugyanis az az érdekük, hogy minél rosszabb legyen az országnak, hiszen ők maguk is ezt látják az egyetlen esélyüknek a jövőre esedékes választáson – mondta. Schanda itt feltehetően arra gondolt, hogy a Jedermann nevű kávézó szerint 105 napot kellett várniuk a bértámogatás folyósítására.

A legfrissebb gazdasági mutatók alapján Magyarország még a koronavírus okozta válság idején is jobban teljesít, mint sok más, „nálunk akár gazdagabb uniós tagállam” – fogalmazott Schanda Tamás, aki szerint ez annak is köszönhető, hogy a 2010 óta eltelt évtizedben a magyar gazdaság megerősödött és növekedési pályára állt, így kevésbé volt sérülékeny. Ehhez kellettek a megfelelő kormányzati intézkedések is, amelyek szükségesek ahhoz is, hogy Magyarország kilábalhasson a világjárvány okozta helyzetből. Annak érdekében, hogy mindez teljesüljön, indították el a Gazdasági újraindítási akciótervet, amelyet több fázisban hajtanak végre – jegyezte meg.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: bértámogatás, Jedermann, pénz


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest