Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Rezidensszövetség: A magyar egészségügyben nincsenek inasok

Szerző: | 2021. március 20., 22:11 | Belföld

Covid-ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021. márciusában (Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A magyar egészségügyben nincsenek inasok” – jelentette ki a Telexnek eljuttatott szombat esti közleményében a Magyar Rezidens Szövetség, miután Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújában leinasozta a rezidenseket.

HIRDETÉS - AIP

– A magyar egészségügyben nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók vannak. Őket segíti most már hónapok óta egyre több orvostanhallgató (medikus) és más egészségügyi szakos egyetemi hallgató – fogalmaznak a közleményben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Mint hozzáteszik, a felsoroltak munkája mind-mind elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a lehető legtöbb beteget gyógyítsák meg. Azt is hangsúlyozzák, hogy a rezidens orvosok a kórházakban dolgozó, nem nyugdíjas orvosok mintegy 20 százalékát teszik ki.

– Bízunk benne, hogy az ágazatirányításon túl az ország vezetésének legmagasabb szintjén állók is mellőzni fogják a félreérthető vagy negatívan interpretálható megfogalmazásokat megszólalásaikban. Ezek, és ahogy a sajtóban a járványhelyzet érdemi bemutatását is időnként háttérbe szorítják, a járvány csúcsán, a járványügyi betegellátás legmagasabb időszakában csak arra lehetnek alkalmasak, hogy elterelődjön a közvélemény figyelme arról, hogy a már most is minden rekordot megdöntött fertőzések és halálozások számának további növekedését, az egészségügyi ellátás végzetes túlterhelődését csak az oltások mindenki általi beadatása, elegendő vakcina rendelkezésre állásig pedig csak a kötelezően előírt védelmi intézkedéseken is túlmutató felelősségteljes egyéni magatartás tudja megakadályozni – áll a szövetség elnöke, dr. Báthori Gergő által jegyzett szövegben.

A közlemény azzal zárul, hogy az MRSZ új projektet indít, amelyben a rezidens orvosok beszámolóit teszik majd közzé az ellátás során átéltekről, hogy a közvélemény hitelesebb képet kapjon a Covid-osztályokon dolgozók mindennapjairól.

Orbán sokak által sérelmezett kijelentésére közvetve a Magyar Orvosi Kamara is reagált, miután a következő bejegyzés jelent meg a honlapjukon: Köszönjük nektek, rezidensek, orvostanhallgatók, ápolók és szakorvosok! Nekünk kollégák vagytok.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, Magyar Rezidens Szövetség, Orbán Viktor


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest