Elindult, de rögtön össze is omlott a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal

Elindult, de rögtön össze is omlott a vakcinaregisztrációt ellenőrző oldal

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint azt Müller Cecília bejelentette az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján, délután tényleg elindult az a honlap, amelyen azok, akik már regisztráltak az oltásra, de még nincsenek beoltva, lekérdezhetik, hogy a regisztrációjuk milyen státuszban van, egyáltalán sikerült-e a jelentkezés.

A regisztrációt a vakcinareg.neak.gov.hu címen tudjuk ellenőrizni, a honlapon elvileg pofonegyszerű a lekérdezés, csak a tajszámot és a születési időnket kell beírni, hogy választ kapjunk regisztrációnk sikerességéről. Sajnos még vannak fennakadások, ne csodálkozzon senki, ha ez nem sikerül azonnal, és elérhetetlenné válik az oldal.

Ha esetleg mégis működik az oldal, akkor a tajszám és a születési dátum beírása után egy üzenetnek kell megjelennie a képernyőn. Ha a válasz igen, akkor a következőt lehet olvasni: „az Ön vakcinaigény iránti regisztrációja érvényes és az szerepel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartásában. Ez azt jelenti, hogy nyilván tartjuk Önt, mint oltandó személyt.”

Ha a nem válasz jelenik meg, akkor sem kell azonnal megijedni, lehet, hogy még zajlik az adatok feldolgozása. 

Müller Cecília is számíthatott némi fennakadásra, amikor ma bejelentette a szolgáltatás elindulását. Külön kiemelte hogyha valakinek több héttel a regisztráció után is azt mutatja az oldal, hogy nem regisztrált, akkor valószínűleg hibásan rögzítette az adatait. Ebben az esetben azt javasolja, hogy az adatvedelem [at] neak [dot] gov [dot] hu címre küldött emailben pontosítsa az adatait.

A rendszer ugyanakkor azt nem jelzi, ha valaki már be van oltva. Ezt munkatársunk is igazolhatja, aki már mindkét vakcinát megkapta, de kíváncsiságból kipróbálta az ellenőrző oldalt, és neki is azt „dobta a gép”, hogy nyilvántartják őt mint oltandó személyt.