Merkely szerint még másfél hónapot kell kibírni, aztán lecseng a járvány

Merkely szerint még másfél hónapot kell kibírni, aztán lecseng a járvány

Merkely Béla megkapja a védőoltást (Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemrégiben foglaltuk össze, hogy az elmúlt hetekben hányan hányfélét állítottak a kormány, illetve a kormánynak elvileg tanácsokat adó szakértők közül arról, hogy meddig tarthat a koronavírus-járvány mostani dühöngése, és mikor lehet bizonyos (vagy akár jelentős) felszabadulásra számítani.

Volt itt minden, a néhány héttől a több hónapig. Ebbe a sorba illik bele a SOTE rektora M1-nek adott nyilatkozata is. Merkely Béla azt kérte, hogy még másfél hónapig tartsunk ki és vigyázzunk egymásra, azután szerinte jelentősen csökkennek majd a koronavírus-járvány adatai.

"Ha magunk elé nézünk, nagyjából másfél hónapunk van ebből a járványból, utána jelentősen fognak csökkenni a számok" - mondta, bár az MTI tudósítása nem emelte ki, hogy mindezt mire alapozta. Úgy fogalmazott: "másfél hónapot bírjunk még ki és akkor lesz egy nagyon szép nyarunk, amikor újra egyesülhetnek a családok és felszabadultan tudunk pihenni".

Közölte, indokolttá vált a kismamák soron kívüli beoltása is, hiszen a vírus a magzati életet is veszélyezteti. A klinikai tapasztalatok alapján döntöttek erről; két nap alatt ezer kismama kapta meg a vakcinát - ismertette. Hozzáfűzte, hogy a Harvard Egyetem publikációja szerint az oltás nemcsak az anyának, hanem a magzatnak is védettséget biztosít, vagyis a gyermek védetten jön a világra.

Merkely Béla arra figyelmeztetett, hogy a tavaszi idő ellenére se feledkezzünk meg a maszkviselésről; a brit variáns minden korosztályban okozhat súlyos tüneteket. Ha maszkban fertőződünk meg, akkor kisebb mennyiségű vírus kerül a szervezetünkbe, így a betegség enyhébb lefolyású lehet.