Operatív törzs: Leköptek egy maszkviselésre felszólító BKV-sofőrt

Operatív törzs: Leköptek egy maszkviselésre felszólító BKV-sofőrt

A Kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, az elmúlt 24 órában maszkviselés szabályainak megsértése miatt 739 esetben intézkedtek a rendőrök, így mostanáig összesen 42 563 esetben kellett fellépni a szabályt megszegőkkel szemben. Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egy Budapesten élő szlovák állampolgár az M3 metrópótló autóbuszon szóváltásba keveredett az őt a maszkviselési kötelezettségére felszólító buszvezetővel. Rövid vita után átmászott a vezetőt elzáró kordonon, majd leköpte a buszvezetőt. A rendőrök a XIII. kerületi kapitányságra előállították az illetőt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismételten felszólított a szabályok betartására, mert csak ezzel lehet lassítani a járvány terjedését. Kiemelte, addig nem változnak a járványügyi adatok, amíg nem vigyázunk egymásra. Sajnálattal közölte, hogy 302 beteg minden erőfeszítés ellenére elhunyt az elmúlt 24 órában. Ennek oka, hogy a brit vírusvariáns gyorsan terjed és agresszív. Ezért mindannyiunknak „kutya kötelessége” mindent megtenni a betegség elkerülése érdekében. Különösen, hogy az egészségügyben dolgozók hosszú ideje megfeszített munkát végeznek, és mostanra már nagyon fáradtak.

Reményét fejezte ki, hogy az oltások és a szabályok betartásának hatására hamarosan elérjük a járvány platóját, utána lassú csökkenésre kerülhet sor.

A tiszti főorvos is említette, hogy az éjszaka 250 ezer adag Szputnyik-oltóanyag érkezett. Az oltási terv nem változott, a pedagógusok oltása megkezdődik. Katonai oltóbuszok is munkába álltak, amelyek nagyon népszerűek. Az önkormányzatok sok segítséget nyújtanak a lakosság elérésében. Ebben az esetben is csak a regisztráltak oltására kerül sor.

Az idősotthonokban ma már egészen más a helyzet, mint egy évvel ezelőtt volt, sokkal kevesebb a fertőzött ezekben az intézményekben. Ez annak köszönhető, hogy az idősek 82, az alkalmazottak 77 százaléka kapta meg az oltást. Most az idősek 96, az otthonokban dolgozók 92 százalékkal kevesebben fertőződtek meg, mint a második hullám idején novemberben. A halálozási arány szintén 96 százalékkal alacsonyabb, mint öt hónappal ezelőtt.

Müller Cecília arról is beszélt, szakmai ajánlást kaptak a háziorvosok, hogy milyen sorrendben oltsák betegeket. Eszerint mindig a legveszélyeztetebbek kerülnek sorra. Kiemelte, hogy a kor és a krónikus betegség jelenthet előnyt az oltási sorrendben. Például a daganatos betegség miatt kemoterápiára készülőket mindenképpen előre kell venni az oltási sorban. A 65 év felettiek háromnegyedét már beoltották. Az ennél idősebbeknél vannak korosztályok, ahol az oltottak aránya meghaladja a 90 százalékot. 

Kérdésre válaszolva a következőket mondta:

• Reményei szerint gyorsan haladnak a hatvan és hetven év közöttiek oltásával. A másfél millió regisztrált 65 év feletti 78 százalékát már beoltották.
• Sok országban ugyan nem adják az AstraZeneca oltóanyagát 60 év alattiaknak, miután az európai gyógyszerügynökség továbbra sem lát gondot az oltóanyaggal kapcsolatban, nálunk továbbra is használják.
• A Jansen oltóanyagából várhatóan április második felében érkezik 81 600 adag.
• Mindenki, aki koronavírussal fertőzött, belekerül a koronavírus következtében elhunytak statisztikájába.