Fekete-Győr András a kínai nagykövetnek írt a Fudan-beruházás miatt

Fekete-Győr András a kínai nagykövetnek írt a Fudan-beruházás miatt

Budapest, 2019. október 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfõ (j) és Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2019. október 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum elnöke levélben kereste meg Qi Dayu kínai nagykövetet, amelyben közölte, a jövő évi kormányváltást követően leállítják a Fudan Egyetemnek a Diákváros helyére tervezett kampuszának építését, ha nem változtatnak a hazánk számára előnytelen feltételeken.

A politikus Facebook-bejegyzésében felemlegeti, hogy „Orbán Viktor egyre látványosabban viszi kelet felé Magyarországot: a kínai Fudan Egyetem beengedése és a CEU elüldözése világos jelzése annak, hogy a magyar kormánynak fontosabb egy keleti kommunista diktatúra, mint a nyugati szövetségeseink.”

A politikus arra is rámutat, hogy a Kínai Kommunista Párt és a Fidesz-kormány háttéralkuja alapján úgy próbálják felépíteni az egyetemet, hogy a 2022-es kormányváltás idején a „beruházással összefüggő folyamat már ne legyen leállítható". Majd kifejti, erről szó sincs, minden eszközük megvan a beruházás leállítására. 

A levélben Fekete-Győr arról is ír, tisztában vannak azzal, hogy a kínaiak ugyanúgy geopolitikai céljaikra használják az egyetemeiket, így az ügynökképzőként is funkcionáló Fudant, mint a Huawei által építendő 5G-hálózatot vagy a 2400 év alatt megtérülő, kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonalat. Végül személyes találkozót is kezdeményezett a nagykövettel.

Az LMP-nek sem tetszik a tervezett beruházás. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Ferenczi István, az LMP budapesti elnöke a Fudan kínai egyetem tervezett helyszínén mondta el, miért jelent nemzetbiztonsági kockázatot a projekt.

Eszerint a beruházás egyértelműen a kínai gyarmatosítási törekvések jó példája, más szóval a kínaiak trójai falova. A kormányt pedig felszólították, hogy álljon el a több mint 500 milliárd forintnyi kínai hitelből tervezett beruházástól, és ne csak szavakban képviselje a magyar függetlenséget, hanem tettekben is.

Az is elhangzott, hogy az LMP mindenben támogatja Karácsony Gergely főpolgármester törekvéseit, hogy a beruházás ne valósulhasson meg, mert az a magyar diákok számára tervezett Diákváros építését lehetetlenítené el.

Végül az is szóba került, hogy ezek után nem lehet komolyan venni Fürjes Balázs egyik ígéretét sem, hiszen a kormány bármelyik projektet felülírhatja, ha ki akarja szolgáltatni a magyar emberek érdekeit egy idegen ország nagyhatalmi törekvéseinek.