Megvette az állam Széles Gábortól a sármelléki reptér ingatlanjait

Megvette az állam Széles Gábortól a sármelléki reptér ingatlanjait

A sármelléki repülőtér 2016-ban (Fotó: MarcelX42/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösebb feltűnés nélkül vette meg szinte teljesen a Balatontól, Keszthelytől, Hévíztől alig néhány kilométerre fekvő, hányatott sorsú sármelléki repteret az állam a pandémia alatt – írja a Népszava.

A lap cikke szerint idén áprilistól a repülőtéri ingatlanok Széles Gábor nagyvállalkozótól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vagyonkezelésébe kerültek; azt azonban nem tudni, mennyiért. Ezt megelőzően, még 2020 novemberében a Hévíz-Balaton Airport üzemeltetési jogait birtokló cég 90 százalékát vette meg az állam a fideszes vezetésű hévízi önkormányzattól – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 114 millió forintot fizetett érte.

A Népszava szerint a felvásárlás több részlete homályos, az MTÜ és a hévízi önkormányzat egy hónap alatt sem válaszolt a lap kérdéseire. „Azt viszont pontosan tudni, hogy kik lehetnek a nyertesei a több szempontból is meglepő állami befektetésnek” – jegyzik meg, hozzátéve: Orbán Viktor „barátjának és vejének is több érdekeltsége van a térségben. Mészáros Lőrinc cégbirodalmának Hévízen és Keszthelyen is vannak szállodái, Tiborcz Istvánnak pedig a Balaton-parti városban.”

A reptéri ingatlanok sokasága és a kiszolgáló technika egyébként – a korábbi felszámolás során – a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft.-hez került 2014-ben, akkori sajtóhírek szerint 703 millióért. A nagyvállalkozó új légitársaság megalapítását vizionálta a reptérre, és óriási fejlesztést ígért – emlékeztetett a Népszava.

A lapnak sikerült elérnie Széles Gábort, aki azt mondta: „Annak idején valóban azért vásároltam meg az ingatlanrészeket, mert úgy gondoltam, személyes anyagi beszállásommal elő tudom segíteni, hogy a reptér forgalma fellendüljön, s a Balaton nyugati része is könnyen elérhető legyen a turisták számára.” – Azért döntöttem most az eladás mellett, mert az üzemeltető cégben többségi tulajdonos állam a járvány utáni időszakra rendelkezik egy olyan fejlesztési tervvel, melyet támogatok, egyúttal jelezték, megvásárolnák a részem, így egyesítve végre a reptér tulajdonviszonyait, vagyis az infrastruktúrát és az üzemeltetést – közölte a nagyvállalkozó.