Menczer Tamás megint talált egy szaklapot, amelyben igazolják, hogy a Sinopharm hatásos és biztonságos

Menczer Tamás megint talált egy szaklapot, amelyben igazolják, hogy a Sinopharm hatásos és biztonságos

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a 2021. május 26-án kiadott Facebook-videójában (Forrás: Menczer Tamás Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját, vagyis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) után az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás a videóban hozzátette: „Emlékezhetünk, az oltásellenes magyar baloldal hónapokon keresztül támadta – és egyébként támadja ma is – a kínai vakcinát. Hónapokon keresztül hazudoztak, azt is mondták például, hogy a kínai vakcinának nincs meg a teljes dokumentációja”.

„Aki oltásellenes, az az is marad, az oltás azonban életet ment” – jelentette ki.

Menczer legújabb videójával kapcsolatban érdemes emlékeztetni, egy korábbi bejelentkezése alkalmával is azt állította, hogy a világ vezető orvosi szaklapja állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett, majd utólag kiderült, hogy az emlegetett írás nem tudományos cikk volt, hanem egy rövid levél, amely a The Lancet neves szaklap Microbe Correspondence rovatában jelent meg – derítette ki korábban a 444.hu.

Ugyanakkor a Telex kiderítette, hogy az Amerikai Orvosi Kamara szaklapjában, a JAMA-ban tényleg megjelent a régóta várt tanulmány. Ez a kínai vakcina fázis III. vizsgálatának eredményeit ismerteti. A tanulmány szerint az inaktivált vírusból készült vakcina két dózisa 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal véd meg a tünetes megbetegedéstől.

A vizsgálatban 40 832 önkéntes vett részt az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomban és Jordániában. Az alanyokat három csoportra osztották, akik vagy két oltási dózist kaptak három hét különbséggel, vagy placebót. Két héttel a második oltás beadása után 26 ember kapta el a koronavírust azok közül, akik a WIV04 nevű oltást kapták, 21-en lettek fertőzöttek abból a csoportból, amelyet a HBO2 nevű vakcinával oltottak, és 95-en fertőződtek meg a placebót kapott csoportból.

A valódi vakcinát kapó önkéntesek egyikénél sem alakult ki súlyos betegség, szemben a placebót kapó csoporttal, ahol két embernél súlyos tüneteket okozott a koronavírus – szögezi le a Bloomberg Quint alapján a Telex.

A Bloomberg Quint ugyanakkor azt írja: a vakcinakísérletben volt néhány korlát a tesztalanyok kiválasztásánál, így a vizsgálatban résztvevők közel 85 százalékát férfiak tették ki, kevesebb, mint 2 százalékuk volt 60 éves vagy annál idősebb, és a többségük egészséges volt.

A Bloomberg Quint szerint ennek eredményeként kevés bizonyíték van arra, hogy a vakcina hatásos és biztonságos a nők, az idősek és az alapbetegségben szenvedők körében.

Magyarországon mostanáig közel 1 millió ember kapta meg a kínai oltást.

A Sinopharm-vakcinával kapcsolatban többek között azért merültek fel kételyek, mert úgy tűnik, hogy egyeseknél a vakcina második adagja után sem alakul ki elegendő védettség az antitest-vizsgálatok szerint, ezért vizsgálják, hogy szükség van-e harmadik oltásra.