Telex: Közel 43 milliárdos veszteséget hozott össze a Mátrai Erőmű, miután az állam megvette Mészáros Lőrinctől

Telex: Közel 43 milliárdos veszteséget hozott össze a Mátrai Erőmű, miután az állam megvette Mészáros Lőrinctől

(Fotó: Mátrai Erőmű/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2019-es 5,9 milliárd forintos mínusz után 2020-ban 42,7 milliárd forintra duzzadt a Mátrai Erőmű Zrt. vesztesége – vette észre a Telex. A cég masszív vesztesége jelentős mértékben kiadásainak növekedéséből származott, illetve a Telex úgy tudja, hosszú évek óta elhalasztott leértékelések valósultak meg hirtelen. Ugyanakkor az erőmű árbevétele nem csökkent jelentősen, 2020-ban 76,4 milliárd forint volt a 2019-es 77,6 milliárddal szemben.

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) 2020 elején vásárolta meg az elavult, széntüzelésű erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. Az akkori hírek szerint az MVM összesen 17,44 milliárd forintot fizetett érte az erőműért valamint a Geosol Kft. hulladék-feldolgozót is tulajdonló Status Power Invest Kft.-ért.

Az erőmű 2020-as beszámolójából egyébként kiderült, hogy a tulajdonos MVM továbbra is elkötelezett a működés fenntartása mellett, legalábbis 2021. december 31-ig. Emellett arról írnak, hogy a Mátrai Erőmű 2020-ban megőrizte a munkahelyeket, szavatolta az ellátásbiztonságot, és előállította az ország számára nélkülözhetetlen mennyiségű villamos energiát. Arra is kitérnek, hogy a Mátrai Erőmű a működés racionalizálásának köszönhetően 800 millió forintos pozitív működési eredménnyel zárta a 2020-as évet.