Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Öt kérdésben kezdeményezett népszavazást Karácsony Gergely

Szerző: | 2021. július 21., 16:38 | Belföld

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 2021- június 5-i Fudan elleni tüntetésen a Kossuth-téren (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A délelőtt bejelentett három helyett öt kérdésben nyújtott be népszavazási kezdeményezést Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki az ellenzéki előválasztáson a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltjeként indul. A Nemzeti Választási Iroda előtt tartott tájékoztatón Karácsony azt mondta, olyan kérdésekről van szó, amelyekkel nem lehet várni 2022-es választásig.

HIRDETÉS - AIP

Az „ötigenes” népszavazás kérdései:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az egyik kérdés arról szól, hogy a Fudan-egyetem beruházása helyett a Diákváros épüljön meg. Az előválasztásra készülő főpolgármester emlékeztetett, hogy bár az országgyűlés elfogadott egy Fudan bebetonozásáról szóló törvényt, de az nem visszafordíthatatlan. Kiemelte azt is, hogy a Diákváros megépítése nem Budapest, hanem az egész ország érdeke. Üzent a kínaiaknak is: „nem kívánunk magyar adófizetői pénzekből kínai egyetemet létrehozni” – fogalmazott.

Népszavazási kérdés lehet az autópálya koncessziók kiszervezéséből is. Ebben kezdeményezik az autópálya-koncesszió 35 évre történő kiszervezéséről szóló közbeszerzési eljárás visszavonását. Szerinte ez a közbeszerzés azt szolgálja, hogy a Fidesz oligarcháinak ne kelljen versenyezniük másokkal, amikor az autópályák felújításáról, üzemeltetéséról, karbantartásáról döntenek. A vállalkozóknak is üzent: a következő Karácsony-kormány egy fillért sem fizet azoknak a cégeknek, akik ezen elindulnak.

A harmadik kérdésben azt vetnék fel, hogy egyetértenek-e Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozásával. Erről azt mondta, hogy az Európai Unió nem azért ad pénzt a magyar kormánynak, hogy azt – szavai szerint – ellopják.

Az előválasztási miniszterelnök-jelölt azt is szeretné, hogy a kormány biztosítson általános, ingyenes antitest-szűrés minden 60 év feletti számára. Azt is mondta a fővárosi önkormányzat antitest-vizsgálatának eredménye alapján, hogy a 60 évesnél idősebb lakosság nem védett a járvánnyal szemben.

Emellett szeretné, ha az álláskeresési támogatás a jelenlegi három hónapnál hosszabb ideig folyósítanák. (Korábbi javaslata szerint egyébként kilenc hónapig járna a juttatás.) Ennek apropóján Karácsony Gergely azt mondta, hogy az Európai Unióban csak Magyarország biztosít ilyen rövid időt a támogatott álláskeresésre. Ennek forrásaként az Európai Unió helyreállítási alapját jelölte meg, amiről egyébként nincs megegyezés a magyar kormány illetve az unió között.

Szerinte ezek Magyarország legfontosabb kérdései.

A főpolgármester kitért az Orbán Viktor miniszterelnök által délelőtt videóban bejelentett népszavazási kérdésekre is, azokat szánalmasnak minősítette. Úgy fogalmazott, hogy szerinte a magyar kormányfő nem tud az emberek szemébe nézni, ezért hazug, álságos kérdésekkel próbálja újraértelmezni a politikai napirendet, hogy ne a számára kellemetlen pedafiltörvénnyel, illetve a lehallgatási üggyel foglalkozzanak az emberek. Hozzátette, a kormány kérdéseire a józan ész alapján mindenki nemmel fog válaszolni, így azoknak nincs politikai jelentőségük.

Azt szeretné, hogy „a semmiről sem döntő kérdések helyett” valódi ügyekről mondjanak véleményt az emberek – emelte ki. Újságírói kérdésre azt mondta, hogy arra számítanak, a kormány kérdéseiről megtartják a népszavazást. Karácsony Gergely viszont azt szeretné, hogy az ő öt kérdésük is legyen rajta a szavazólapon. szerinte ez adna értelmet az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett népszavazásnak, így azt szerinte „5 igenes és 5 nemes” népszavazás lesz.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, a népszavazás kezdeményezéséről és az eljárásról szóló törvény alapján a kérdések Nemzeti Választási Bizottság általi hitelesítése után a referendum kiírásához legalább 200 ezer érvényes aláírás szükséges.

Az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett népszavazásról itt olvashat bővebben.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: népszavazás


Elmegyek

Elmegyek

Érezték Rogániában, hogy okézsoké, pedofília, szexuális propaganda, gyerekek, erős hívószavak, de Soros György végtelen támadássorozata hazánk ellen már tényleg csak a legelszántabb egykori polgári körösökben mozgat meg bármit is.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast: – Na, hol nem fogunk megöregedni?!

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest