22 millió után jövőre már 212 millió lehet a gázszámla

22 millió után jövőre már 212 millió lehet a gázszámla

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számokkal mutatta meg a közösségi oldalán Székesfehérvár fideszes polgármestere, hogy mennyi volt 2021-ben a rezsi az egyes önkormányzati intézményeknél és mennyi lesz jövőre. Ahogy Cser-Palkovics András fogalmazott, a számok „riasztóak, a tendencia és a bizonytalanság pedig különösen aggasztó”.

Csak néhány példa: közvilágításra a város 2021-ben 295 millió forintot költött, 2022-ben ez már 688 millió, jövőre pedig várhatóan 1,6 milliárd forint lesz. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény gázszámlája a tavalyi 22 millióról jövőre várhatóan 212 millióra emelkedik, míg az áramköltsége csaknem 14 millióról 100 millióra. A Gyöngyvirág Óvoda gázszámlája 2-ről 13 millióra, míg az áram csaknem 7-ről 42 millióra emelkedhet jövőre. A sportlétesítmények (Atlétikai centrum, stadion, sportcsarnokok) felmérése zajlik, az egyeztetés a klubokkal megkezdődött. Csak a stadion gáz, víz és villamosenergiaköltsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni. A polgármester szerint a számok még összegszerűen és nagyságrendileg is változhatnak, hiszen a piaci árak szinte folyamatosan emelkednek.

Cser-Palkovics András azt írta, hogy az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolnak, döntéseket készítenek elő. – A célunk az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk – írta, hozzátéve, hogy prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézmények –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása. – Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni – szögezte le.

A politikus kifejtette azt is, hogy a probléma minden európai várost és falut érint, a problémát azonban nem a települések okozták, „mi csak elszenvedői vagyunk a háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek”.