444: Szankciókat tervezhet az USA befolyásos magyarok ellen

444: Szankciókat tervezhet az USA befolyásos magyarok ellen

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szankciókat vethet ki az Egyesült Államok befolyásos magyar személyekre – erről értesült több egymástól független forrástól a 444.hu. Mint írták, a 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügyről is lehet szó, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az USA-ból. Azt nem tudják, hogy ez a fajta intézkedés valóban napirenden van-e, vagy csak fenyegetésről, nyomásgyakorlásról van-e szó. Mindenesetre David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze és bár hivatalosan semmilyen téma nincs megjelölve, egyes feltételezések szerint akár szankciókat is bejelenthet akkor.

A magyar és az amerikai kormány diplomáciai szinten már több ízben is egymásnak feszült. A portál azt írja, hogy diplomáciai forrásaik szerint rendszeresek az egyeztetések a magyar kormány embereivel, ám az USA egyre rosszabbul viseli, ahogy a magyar kormány kezeli az ukrajnai háborút. Problémásnak tartják például, hogy sokáig blokkálták a finn és még mindig blokkolják a svéd NATO-csatlakozást, nem tesznek érdemi lépést az orosz energiától való függetlenedésre, orosz diplomaták mozoghatnak Magyarországon a sokáig kémbanknak nevezett intézmény keretében, illetve, hogy a magyar kormány és sajtója az orosz propagandát terjeszti a háborúról. Információik szerint a magyar kormányzati szereplők rendre azt válaszolják, hogy közben az Orbán-kormány hozza a kötelezőt, megszavazott minden EU-s szankciót, és bár másképpen kommunikál, mint a nyugati szövetségesek, valódi lépésekkel nem okoz gondot a nyugati szövetségeseknek.

A Hvg.hu közben arról írt az Economist alapján, hogy az amerikaiak magyar vezetőket is lehallgathattak. Kiszivárogtak ugyanis a CIA titkos jelentései, amely alapján a tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt, de még az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselőjét is. Vagyis az amerikai kémek a szövetségesekről is gyűjtöttek adatokat.