75 százalékkal drágult a hagyma egy év alatt

75 százalékkal drágult a hagyma egy év alatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen drasztikus mértékben, csaknem 75 százalékkal drágult a vöröshagyma a tavaly júniusi árához képest – ez a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból derül ki. A zöldségfélék felvásárlási ára 17,6 százalékkal emelkedett 2018. júniusához képest. A hagyma mellett a zöldbab árán is érzékelhető a változás, az ugyanis 39 százalékkal lett drágább, a paradicsom 16,7, a fejes saláta 16,4, az uborka pedig 4,9 százalékkal.

A gabonafélék termelői ára átlagosan 6,5 százalékkal volt magasabb júniusban, mint egy évvel azelőtt. A búza 20,8 százalékkal került többe, mint egy éve, a kukorica 4,2 százalékkal volt olcsóbb a tavaly júniusi áránál.

Egyre drágább a nagybevásárlás: ha véget ér a zöldségár-emelkedés, jönnek a húsok | Magyar Hang

A családok jó részét érhette felkészületlenül, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen, összességében nagyjából 20 százalékkal drágultak a burgonyafélék, a friss zöldségek és gyümölcsök. Ráadásul épp a leghétköznapibb termékek ára - a krumpli mellett például a vöröshagyma vagy a fejes káposzta - akár másfél-kétszeresére is nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A

gyümölcsöknél is kézzelfogható az áremelkedés, átlagosan

csaknem 30 százalékos. A legjelentősebb a meggyfélék voltak,

amelyek 70 százalékkal drágultak a tavaly júniusi adatokhoz

képest. Az alma viszont olcsóbb, 36,7 százalékkal, a szilva és a

ringló felvásárlási ára pedig feleannyi mit tavaly.

A Magyar Hang idén januárban készített utoljára körképet. Akkor négyszáz forintot kellett fizetni egy kiló krumpliért, 800 forintot egy kiló sárgarépáért, 1500-at a gyökérért, a vöröshagyma kilója pedig 500 forint volt.