8-10 katonai iskolát szeretne kormány 2030-ra, de a sorkatonaság visszaállítása nincs napirenden

8-10 katonai iskolát szeretne kormány 2030-ra, de a sorkatonaság visszaállítása nincs napirenden

Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg működését Magyarországon, a sorkatonaság visszaállítása azonban most nincs napirenden – írja a Népszava a Honvédelmi Minisztériumra (HM) hivatkozva.

Emlékeztetnek, a közelmúltban a Magyar Nemzet írta meg, hogy elindultak az előkészületei két új katonai középiskola megépítésének Hódmezővásárhelyen és Székesfehérváron. Ilyen intézményből jelenleg csak egy működik az országban: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.

A HM tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium a Modern Városok Program keretében valósul meg, Székesfehérváron pedig egy már meglévő ingatlan felújításával, átalakításával hoznának létre egy kollégiumot. A lap szerint a székesfehérvári Sörház téri kollégiumépületről indultak meg az egyeztetések, amely jelenleg munkásszállóként üzemel.

– A beruházások célja, hogy a korábban a szocialista kormányok által bezárt honvédelmi iskolák és kollégiumok újra biztos hátteret és utánpótlásbázist adjanak a Magyar Honvédség számára – írta a HM a Népszavának. A katonai középiskolák nagy része azt követően zárt be, hogy 2004-ben megszüntették a kötelező sorkatonai szolgálatot. A HM-nél a lap érdeklődésére elmondták, a korábbi évekhez hasonlóan továbbra sem szerepel a kormány napirendjén a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése.

A debreceni intézmény kapcsán a Népszava hangsúlyozta, az intézmény tájékoztatójából kiderül, hogy kevesen kerülnek be az újonnan induló osztályokba. – A jelentkezők többsége eleve elbukik a fizikai alkalmassági vizsgán, s ahogy a rendvédelmi képzésben, úgy a katonaiban is alig lehet feltölteni a keretet sportos, megfelelő állóképességű fiatalokkal – mondta a lapnak egy katonai kollégista, aki szerint ezen az sem segítene, ha még több katonasulit indítanának be az országban.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a HM tájékoztatása szerint idén januárban 68 középiskolában folyt honvédelmi nevelés a Honvéd Kadét Program keretében, és azóta újabb öt intézmény jelezte csatlakozási szándékát, továbbá négy, már a programban lévő szakképző intézmény kérelmezte, hogy miniszteri engedéllyel a honvéd kadét szakképzést bevezethesse. A minisztérium szerint a program sikerét mutatja, hogy a 2019/2020-as tanévben több mint 2000 diák vett részt emelt szintű honvédelmi nevelésben.