A békés közbeszédért indított petíciót a Szemlélek

A békés közbeszédért indított petíciót a Szemlélek

Hodász András (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan országban szeretnénk élni, amelyben tisztelettel szólunk egymáshoz és egymásról a magánéletben és a közbeszédben, akkor is, ha nem értünk mindenben egyet – írják felhívásukban Gundel Takács Gábor, Kepes András, Acél Anna, Hodász András, Sáhó Eszter és Gégény István. A Szemlélek „Fogjunk össze a békés közbeszédért!” címmel tette közzé a felhívást.

Az aláírók mindenkit arra biztatnak, hogy csatlakozzon a petícióhoz, melynek célja, hogy visszaszoruljanak a „romboló kijelentések”. Példákat is hoznak erre: „rothadt lelkű gátlástalan szemétláda, egy aljas görény”, „szerencsétlen, gumikeresztény, senkiházi” vagy „demens vénember”. Szerintük ezek ékes példái annak, hogy milyen mélyre süllyedt a magyarországi közbeszéd színvonala.

Többek között leszögezik, hogy nem szeretnének olyan országban élni, ahol némelyek újabb és újabb ellenségképet, kiszolgáltatott kisebbségeket állítanak méltatlan támadások célkeresztjébe. Úgy gondolják, hogy az ilyen felelőtlen vádaskodás feszültséget, félelmet, agressziót kelt a magyar társadalomban.

Ezért arra kérik a döntéshozókat, közéleti szereplőket, a tudományos, kulturális élet képviselőit, újságírókat, médiaszemélyiségeket és minden olyan embert, aki aktívan részt vesz a közgondolkodás formálásában, hogy saját lehetőségeivel járuljon hozzá a közbeszéd békésebbé formálásához. 

– Emeljük fel szavunkat minél többen a romboló, kártékony, kirekesztő, emberséget nélkülöző megszólalások ellen! Legyen igazi békesség közöttünk! – zárul a felhívás.