A büfét korábban működtető cég azt állítja, százmillió forinttal tartozik nekik az Operaház

A büfét korábban működtető cég azt állítja, százmillió forinttal tartozik nekik az Operaház

A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere 2022 márciusában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb részletek derültek ki arról a nagy felháborodást keltő ügyről, melyben Ókovács Szilveszter és a Magyar Állami Operaház vezetősége elrendelte, hogy az egyfelvonásos Carmina Burana előadást egy félórás szünettel szakítsák meg, hogy a látogatók több pénzt költsenek a büfében. A vendéglátóegységeket korábban üzemeltető Zsiday Csoport az Indexhez juttatta el a közleményét, melyben azt állítják, hogy jelenleg is perben állnak az Operaházzal.

Mint írják: „2023-ban az Operaház szerződést szegve későn és nem megfelelő minőségben adta vissza az elhúzódó felújítás után a gasztronómiai tereket, azaz a büféket/bárokat és az Opera Cafét is, majd 2023. októberben mondvacsinált okból felmondta a szerződést az Opera Gasztronómia Kft-vel. A felmondás oka egy jogszerűen nem létező fizetési felszólításra való hivatkozás volt. A felmondás valódi oka pedig, hogy az Operaház korábbi döntését megváltoztatva saját hatáskörben, saját maga akarta üzemeltetni a gasztronómiai egységeket, akár olyan áron is, hogy a határozott idejű szerződést jogellenesen felmondja. Októberben nem csak, hogy felmondták a szerződést de önhatalommal kizárták kollégáinkat az Operaház területéből, bírósági döntés bevárása nélkül átvették a kizárólagosan társaságunkat megillető területeket, ingóságainkat ott tartották, beruházásainkkal nem számoltak el. A jogellenes felmondás miatt egy peres eljárás van folyamatban az Opera Gasztronómia Kft. és az Operaház között.”

Azt is hozzáteszik, hogy a Magyar Állami Operaháznak az Opera Gasztronómia Kft. felé egy 100 millió forint nagyságrendű tartozása van, továbbá működési engedélyük sincs. A büfészünet bevezetése mögött a cég szerint az állhat, hogy az Operaház gasztronómiai bevétele most jóval kevesebb, mint amennyi az Opera Gasztronómia Kft. által fizetett bérleti díj és jutalék lett volna.