A DK-s polgármesterek a Nemzeti hitvallás helyett Bibó István írását függesztik ki

A DK-s polgármesterek a Nemzeti hitvallás helyett Bibó István írását függesztik ki

Gyurcsány Ferenc, Gy. Németh Erzsébet és a DK több politikusa (Fotó: Gy. Németh Erzsébet Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció polgármesterei a Nemzeti hitvallás helyett Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata című írását függesztik ki az általuk vezetett közintézményekben – közölte Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese vasárnap online sajtótájékoztatón.

A kormány szerdán kérte a közintézmények vezetőit, hogy az alaptörvény elfogadásának 10. évfordulója alkalmából függesszék ki az alkotmányban is rögzített Nemzeti hitvallást – emlékeztetett rá az MTI. Gy. Németh Erzsébet erre reagálva úgy fogalmazott: a kormány már nemcsak azt várja el, hogy „csendben tűrjük, amit ezzel az országgal tesznek, hanem hogy vágjunk hozzá jó képet is, sőt, azzal ünnepeljük meg, hogy az egypárti fideszes alaptörvényre emlékezünk”.

– A DK politikusai által vezetett kerületekben, városokban és kistelepüléseken ez nem fog megtörténni – mondta. Hozzátette: a DK Bibó Istvánra és szellemi örökségére emlékezve szeretné megmutatni, hogy Magyarország alig több mint 10 év alatt milyen távol került attól a céljától, hogy szabad, európai demokrácia legyen.

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja szerint az alaptörvényt „nem ünnepelni kell, meg kitűzni a közintézményekben, hanem kihajítani a szemétbe”, és 2022 után az „európai magyarok és demokraták” ezt is fogják tenni.

A politikus kitért arra is: a szabadságszerető ember politikai tízparancsolata világosan leírja, min múlik, hogy „valódi polgárok vagyunk-e egy valódi polgári demokráciában”. E feltételek között szerepel a mindenki számára kijáró tisztelet megkövetelése, az, hogy „nem tűrjük el sem magunk, sem más kizsákmányolását”, a hatalommal való visszaélést, „nem ijedünk meg a hatalom fenyegetésétől, és hiszünk a közösség erejében” – sorolta Ráczné Földi Judit.