„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait”

„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait”

Nemény András (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jellemző, hogy bár a helyi Fidesz újra akar tárgyaltatni több kérdést, de egyes javaslatainkat közben elfogadták – erről beszélt a Magyar Hangnak a szombathelyi ellenzék polgármesterjelöltje, Nemény András. A napokban számolt be róla az Úgy Tudjuk, hogy a helyi fideszes polgármester, Puskás Tivadar újratárgyaltatja a közgyűléssel az ellenzéki képviselők által február 28-án elfogadtatott javaslatok egy részét.

A rendeletek közt van a szervezeti és működési szabályzat módosítása, a tévé és a közbeszerzési iroda vezetőjének leváltása, a városi hetilap újraindítása. De az is, hogy a kormánypárti képviselők ismét nehezíteni kívánják az önkormányzati iroda- és intézményvezetők közti közvetlen kommunikációt. Nemény elmondása szerint a fideszesek továbbra is azt akarják, hogy a hivatal dolgozói csak a polgármesteren keresztül válaszolhassanak a kérdésekre. – Próbálják kézi vezérlésen tartani a várost – értékelt az Éljen Szombathely választási szövetség jelöltje.

Szombathely azzal került be az utóbbi hetekben a hírekbe, hogy a közgyűlésben többségbe kerültek az ellenzékiek, akik éjszakába nyúló szavazáson fogadtattak el egy sor lépést. Érdekes, hogy ezúttal a helyi Fidesz próbálkozott obstrukcióval.

Nemény elmondása szerint miközben nem a napirendről beszéltek, több javaslatot mégis elfogadtak. Olyan döntéseket nem vetne el a Fidesz, mint a bérlakások és kafetéria kérdése, valamint egy óvoda megsegítése. – Ezeket eddig napirendre sem engedték venni, de most tarthatnak a közhangulattól – jelentette ki az ellenzék polgármesterjelöltje.

Közben már saját emberei távolodnak el a Fidesztől, köztük két alpolgármester, Koczka Tibor és Molnár Miklós. Utóbbi tette lehetővé a túlóratörvény bojkottjának megszavazását, a Fidesz pedig végül le is akarta váltani. Nemény lapunknak kifejtette, a leváltást azért nem szavazták meg, mert nem is ők nevezték ki Molnárt, nekik nincs dolguk a pozícióval.

A másik alpolgármestert, Koczka Tibort pedig kicsinyes módon vegzálják: legutóbb nem hívták meg a Haladás Vasutas Sportegyesület százéves jubileumi gálájára. Annak ellenére, hogy ő a sportért felelős alpolgármester, ráadásul már 1975-ben is a Haladás versenyzője volt. De történt megalázóbb lépés is. Október 19-én tartott ünnepséget a Vas megyei közgyűlés, ahol Koczka képviselte volna a várost. Ám egyszer csak felbukkant Illés Károly alpolgármester, levette az előre odakészített névtáblát, majd leült Koczka helyére, aki inkább távozott is az eseményről.

A pitiánerségek pedig nem állnak meg. Az Úgy Tudjuk szerda délelőtt hozta ki, hogy Puskás Tivadar csökkentette Molnár Miklós alpolgármesteri fizetését. „A hír igaz, tértivevényes levélben kaptam kézhez. Csak annyit tennék hozzá, hogy ha az elmúlt 4 évben a fideszes városvezetés annyit foglalkozott volna a várossal, mint most velem, akkor Szombathelynek járható útjai és járdái lennének” – számolt be az
alpolgármester a lapnak.

Nemény szerint nem csoda, hogy egyre többen távolodnak el a Fidesztől, amelynek képviselői „csak felülről várják Hende Csaba utasításait”. Szombathely polgármesterjelöltje mégsem tart attól, hogy a város Esztergom sorsára jut. A választásig nyolc hónap van még hátra, ők pedig addig is tárgyalóképesek maradnak. Kérdésünkre, hogy polgármesterként min változtatna először, kifejtette: a fideszes vezetési stíluson mindenképp. Emellett fontosnak tartja, hogy az egész városban legyen ingyen wifi, valamint azokat a fejlesztéseket, amelyeket a Modern városok program keretében eddig nem valósítottak meg, véghez vigyék. Többek közt érdemesnek tartja megnézni, milyen állapotban vannak a játszóterek.

Az országos politikusok nemcsak Hendén keresztül jelennek meg a helyi közéletben. Czeglédy Csaba kapcsán Nemény a Nyugat.hu-nak kifejette nemrég: meggyőződése, hogy a büntetőügye abszolút politikai irányítású eljárás volt. „Kizártnak tartom, hogy Czeglédy Csaba bármilyen bűnszervezetet hozott volna létre” – mondta a lapnak, bár az ügy tartalmi részét nem tudja megítélni. A Magyar Hangnak most hozzátette, a Czeglédyvel szembeni eljárás szerinte nem felel meg a demokratikus szabályoknak, „egyértelműen kilóg a lóláb”.

A helyi politikát fontosnak tartja az LMP-s Ungár Péter is, aki tulajdonosként áll az Úgytudjuk.hu mögött. Vele kapcsolatban a Nyugatnak azt mondta még Nemény András: „Úgy látom, amikor foglalkozik egy témával a parlamentben, legutóbb a szociális területtel, akkor lejárja a megye összes szociális intézményét, és innen vesz példákat. Az önkormányzati választásokon nincs szerepe, de mindenkinek örülünk, aki bármilyen módon segít, az országos nyilvánosság tud segíteni. Az MSZP-nek sincs a megyében országgyűlési képviselője, a Jobbiknak van, Bana Tibor, szerintem ő is kiválóan végzi a munkáját.”

A helyi fideszes belháborúk kapcsán érdekesség, hogy 2014-ben egyszer már lecserélődött a Fidesz helyi vezérkara. Koczka Tibort akkor Hende Csaba hozta be a városba: régóta ismerték egymást, egy gimnáziumba is jártak. Később a viszony megromlott, nem függetlenül attól, hogy Koczkát egyre több döntésből kihagyták, miközben rábízták azt a feladatot, hogy Jordán Tamást próbálja meg eltávolítani a szombathelyi színház éléről. A kísérlet kudarccal végződött. A Nyugat.hu úgy számolt be róla, hogy mindezek után Hende egy belső rendezvényen durva hangnemben jelentette ki, hogy a következő ciklusban Koczkára képviselőként sem számítanak.

Az ilyen hangnem egyébként is jellemző. Puskás Tivadar idén a megyei napilapnak nyilatkozott úgy: „Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz–KDNP pártszövetséggel kötött.”