A főváros szerint akár 100 település is csatlakozhat a közös népszavazási akcióhoz

A főváros szerint akár 100 település is csatlakozhat a közös népszavazási akcióhoz

Karácsony Gergely főpolgármester a népszavazási akció bejelentésekor (Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már megfogalmazták azt a kérdést, amelyet egy időben bocsátanának népszavazásra számos településen annak érdekében, hogy az uniótól érkező és a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére szolgáló források legalább felének felhasználásáról az önkormányzatok dönthessenek. Karácsony Gergely hirdette meg a közös akciót és már 30 körüli csatlakozó van. Azt leszögezték, hogy erről az eszközről mint véleménynyilvánításról, a politikai akarat kinyilvánításának eszközéről beszélnek.

Karácsony Gergely egy múlt szombati rendezvényen jelentette be az úgynevezett szabad városok szövetségének kezdeményezését, amelynek lényege, hogy a csatlakozó települések indítsanak el helyi népszavazási mozgalmat az európai uniós forrásokért. Vagyis az együttműködő településeken élő választópolgárok helyi népszavazás keretében véleményt nyilváníthassanak, egyetértenek-e azzal, hogy az uniós „Helyreállítási Alapból” érkező 2500 milliárd forint felének felhasználásba a kormány közvetlenül bevonja az önkormányzatokat is. Ugyanazt a kérdést tennék fel mindenhol, ezáltal az emberek véleményének kinyilvánítása biztosíthatja, hogy „a magyaroknak járó támogatás ne essen áldozatul a miniszterelnök hatalmi harcainak, hogy ne mindig ugyanaz a kegyelti kör jusson érdemi uniós forrásokhoz, hogy a válság miatt egzisztenciájukat féltő emberek helyben létező gondjaira helyben találjanak megoldásokat”.

Már meg is fogalmazták a kérdést. A főváros sajtóosztálya a Magyar Hangot arról tájékoztatta, hogy ez a következőképpen hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi képviselőtestület, élve felterjesztési jogával, kezdeményezze, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatásának legalább a felét a helyi önkormányzatokon keresztül használja fel Magyarország?”. A kérdés az önkormányzatok alkotmányos jogára épül, amely szerint felterjesztéssel élhetnek a kormány vagy az Országgyűlés felé.

Helyi népszavazások befolyásolhatják-e a kormány politikáját?

– A főpolgármester és az együttműködő szabad városi polgármesterek a kezdetektől úgy tekintenek és úgy beszélnek a kezdeményezésről, mint a véleménynyilvánítás, a politikai akarat kinyilvánításának eszközéről – írta érdeklődésünkre a főváros. Meglátásuk szerint ha ugyanarról a kérdésről sok településen megvalósul a helyi népszavazás, akkor a szavazatok nyilvánvalóan összeadódnak, és ez „olyan erős politikai akaratnyilvánítás lehet, amelyet nem hagyhat figyelmen kívül egy kormány”. Pláne egy olyan kormány, amely – véleményük szerint – „nemzeti konzultációk során a megkérdezettek alig tíz százalékának véleménye alapján szokott hosszú távra szóló döntéseket hozni”.

Eddig nagyjából 30 város csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük megyeszékhely és kis falu is egyaránt erősíti a „kezdőcsapatot”. Van egy internetes oldal is – szabadvarosok.hu – ahol fent vannak a szükséges információk azoknak, akik még kacérkodnak a gondolattal. A főváros azt is hangsúlyozta, hogy mivel helyi népszavazást a képviselőtestület egynegyede is kezdeményezhet, ezért olyan városok is érdeklődnek, ahol bár a Fidesz van többségben, de az ellenzék aránya meghaladja az egynegyedet. Mindezek alapján reális célnak tekintik, hogy az év végéig 50-100 közötti településsel egészül ki a kezdeményezés.

Miután egy helyi népszavazási kezdeményezésnek számos határideje van, a kezdeményezők úgy számolnak, hogy a referendumok várható időpontja 2022 tavasza. Bíznak abban, hogy „akkor már a járványhelyzet is lehetővé teszi a véleménynyilvánítást”.

A kormány egyelőre nem nyitott az ötletre

Lapunk kíváncsi volt arra is, hogy vajon a kormány bármely képviselőjénél folytat-e akár a főpolgármester, akár más településvezetők lobbitevékenységet az ügyben. Erre azt válaszolták, hogy Karácsony Gergely több alkalommal is kérte a kormányt, hogy vonja be az önkormányzatokat az uniós összeggel kapcsolatos döntésekbe. Nemcsak a sajtónyilvánosság előtt, hanem a múlt heti Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésen és számos, korábban a járványhelyzet alatt és miatt megfogalmazott levélben. – A kormány eddig minden alkalommal elzárkózott a főpolgármester kezdeményezése elől, ezért választotta a népszavazás eszközét – közölték.