A gárdonyi polgármester a tüntetést meg sem várva vette át a petíciót

A gárdonyi polgármester a tüntetést meg sem várva vette át a petíciót

Vas Péter főszervező átadja a tüntetők petícióját Tóth István gárdonyi polgármesternek (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megint tüntettek Gárdonyban a civilek a Velencei-tó partjának beépítése ellen. A hétfői, második demonstráció részeként a tóparti települések, Agárd, Gárdony és Dinnyés lakosai, valamint az üdülőtulajdonosok, szimpatizánsok petíciót adtak át Gárdony polgármesterének, Tóth Istvánnak (Fidesz-KDNP), az augusztus 15-ig összegyűlt aláírásokkal. 

Ezeket azért kezdték gyűjteni, mert Tóth István a veszélyhelyzet miatt különleges felhatalmazását felhasználva eladott csaknem 3 ezer négyzetméter területet a tóparton, s egyben kezdeményezte, hogy annak beépíthetőségét módosítsák.

A tüntetésen körülbelül 100 tiltakozó jelent meg a gárdonyi polgármesteri hivatal előtt. A polgármester a demonstráció előtt kijött a hivatal elé és jelezte, hogy mivel dolga van, a tüntetés előtt venné át a petíciót. Ezzel tulajdonképpen teljesen okafogyottá tette a rendezvény tüntetés részét. A petíciót eddig a pontig összesen 4800-an írták alá.

Az irat átvétele után a polgármester elzárkózott attól, hogy nyilatkozzon, ahogy több tüntető is fogalmazott, elmenekült előlük. Később meggondolta magát és egy kérdésre mégis válaszolt. Arra, hogy épül-e szálloda a tó partján. A kitérő válasz lényege az, hogy Gárdonynak szüksége lenne szállodára, mert a városnak a turizmus a megélhetése, de nyilván feltételekkel.

Vas Péter főszervező a gárdonyi tüntetésen 2020. augusztus 17-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Ezt megelőzően magánemberként egy nyugdíjasnak azt mondta, a vonatkozó önkormányzati törvény alapján a petícióban foglalt egyik kérdésre sem köteles érdemben válaszolni a polgármesteri hivatal.

Miután a polgármester távozott, Vas Péter főszervező felolvasta a petícióban foglaltakat. Jelezte, hogy 28-án 17 órától pikniket tartanak a városban, ahol újra demonstrálni fognak a tervezett építkezések ellen.

Mint az a petíció bevezetőjében olvasható, a tüntetők kérik, hogy a polgármester és az önkormányzat „Gárdony fejlesztési tervében, mindennapos döntéseikben, gondolkodásukban, kommunikációjukban tartsák szem előtt az itt lakók, az itt nyaralóval rendelkezők, és az itt pihenők érdekeit!

Ne a gazdasági érdekek legyenek az elsők, hanem az, hogy Gárdony és az egész Velencei-tó egy környezetbarát, fenntartható, élhető és mindenki számára szuper hely legyen!

Nem szeretnénk beépített, elkerített, csak az ott lakók számára elérhető, lezárt partszakaszokat. Nem szeretnénk, ha luxus lakóparkok vagy szállodák épülnének a zöld területek helyén.

Van elég lepukkant, használaton kívüli vízparti telek, épület, szálloda, azok újrahasznosításáról gondoskodjanak, ne csökkentsék tovább a szabad és zöld területeket! Ehhez pedig szükség van a nyílt, egyértelmű és átlátható kommunikációra és döntésekre! Ne hozzanak olyan döntéseket, melyek bizonyos emberek, vagy vállalkozói csoportok érdekeit helyezik a köz érdeke elé. Gárdony a gárdonyiaké, nem egyetlen emberé!”

A polgármester az első, augusztus elsején tartott demonstrációra semmilyen formában nem reagált. Vele az egyik legnagyobb baja az a helyieknek, hogy mindig arról beszél, mit „akar”, míg a civilek azt hangoztatják, mit „szeretnének”.

A demonstrálók közül többen Tóth István lemondását követelték. A polgármester néhány hete, egy lakossági fórumon elismerte, hogy a jelenleg védett part menti sávban is engedélyeznék kisebb szállodák építését. Szerinte a veszélyhelyzet alatt eladott területek rettenetesen elhanyagolt állapotban voltak. Mint a 444 beszámolt róla, a polgármester pályázatot írt ki, amelyre annak a kempingnek a tulajdonosai jelentkeztek, akik az elmúlt években – Tóth István szerint – mintaszerűen újítottak fel addigi lepukkant területeket. Miután a 65,5 millió forintos ajánlatot elfogadta a polgármester, kezdeményezte a terület átsorolását úgy, hogy az szállás/vendéglátás területfelhasználású legyen, 30 százalékos beépíthetőséggel, ezzel utólag értékesebbé téve azt. A módosítás költségeit ráadásul – hiába kedvez az egyértelműen az új tulajdonosnak – a város állja.

Emellett Tóth István kezdeményezte még a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megváltoztatását is, hogy három strand, a Park, a Napsugár és a Sirály beépíthetősége is megváltozott, és ezzel megszűnjön a 30 méteres építési tilalom a parton.

A helyiek attól tartanak, hogy a fejlesztések jelentősen csökkentik majd a zöldterületet a zsugorodó partmenti sávban, nem tudnak majd szabadon lemenni a partra fürdeni, túl drágák lesznek a fizetős strandok és megfizethetetlenek a parti éttermek. A polgármester szerint viszont növelni kell a bevételeket, erre pedig mi lenne alkalmasabb, mint a legértékesebb, vízparti területek fejlesztése. Tóth István a napokban az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy szerinte alaptalanok az aggodalmak: Gárdonyban 8 fürdőhely van, ebből kettőt lehet ingyenesen használni.

Gárdony július elején is bekerült a hírekbe, akkor azért, mert az egyik helyi strandot fémkordonnal zárták el a fürdőzők elől. A part felújítás miatt építési terület. Viszont amíg gépek dolgoztak ott, nem volt kordon.